A nyájimmunitás állíthatja le a járvány terjedését

Hat és fél millió adag koronavírus elleni vakcinát kaphat hazánk az Európai Unión keresztül.

Forrás: HÍRTV2020. 10. 23. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 13 milliárd forintért 6,5 millió koronavírus elleni oltóanyagot kötött le, a brit–svéd gyógyszergyártótól rendelt oltóanyag egyelőre a klinikai teszt fázisában van, így nem tudni, mikor kaphatja meg a szükséges engedélyeket.

Jelenleg legalább kétszáz vakcinakísérlet zajlik a világban, ezek közül több mint negyven olyan van, ahol a hatóanyagot már embereken is kipróbálják.

A vakcina fejlesztésének gyorsasága miatt azonban sokan attól tartanak, hogy az oltásnak komoly mellékhatásai is lehetnek. A kutatók szerint nincs ok a pánikra, mert a gyógyszergyártóknak a verseny ellenére is nagyon szigorú engedélyezési procedúrán kell átesniük – hangzott el a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A csütörtök esti adás vendége Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetője volt, aki úgy fogalmazott: ő jobban fél a koronavírustól, mint a leendő vakcina esetleges mellékhatásaitól. Közölte, az igaz, hogy

felgyorsították az engedélyezési eljárások adminisztrációját, azonban a klinikai vizsgálatokon nem tudnak és nem is akarnak változtatni, hiszen az ezzel járó kockázatokat egyetlen gyógyszercég sem vállalná fel.

Beszélt arról is, hogy a védőoltás nem hogy legyengítené, sokkal inkább felerősíti az immunrendszert, tehát attól egyáltalán nem kell tartani, hogy ha valaki influenza elleni védőoltást kap, akkor fogékonyabb lenne a koronavírusra.

Az egyetemi tanár elmondta: ez egy olyan vírus, amivel az emberiség még nem találkozott, és mindannyian fogékonyak vagyunk rá, ezért a járvány akkor fog „leállni”, ha lesz megfelelő vakcina, amivel a lakosság legalább hatvan–hetven százalékát beoltják, minek következtében kialakul az úgynevezett nyájimmunitás, ami blokkolni tudja a továbbfertőzési láncokat.

A műsorvezető kérdésére tudatta,

a fertőzés leggyakrabban felső légúti tünetekkel, lázzal, köhögéssel és fulladással jár, gyakorta pedig a szaglásképesség elvesztése jelentkezik, amit a szaglóhámban lévő sejtek pusztulása okoz.

– Problémát jelent az is, hogy a vírus megtámadja az érfalak sejtjeit, ami ahhoz vezethet, hogy véralvadékok jelennek meg a szervezeten belül, amelyek embóliát okozhatnak. Megbetegedhet továbbá a vese, a bélcsatorna és nagyon ritkán az agy is – közölte Kacskovics Imre.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.