A párt jövőjéről dönt a Jobbik

Sneider Tamás azután jelentette be a rendkívüli kongresszust, hogy január végén kiderült, a párt ismét tiltott támogatást fogadott el, ezúttal 136 millió forintot.

2019. 02. 23. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik, amelyet azért hívott össze Sneider Tamás pártelnök, hogy megvitassák a párt jövőbeni esélyeit a megmaradásra. Sneider azután jelentette be a rendkívüli találkozót, hogy január végén kiderült, a párt ismét tiltott támogatást fogadott el, ezúttal 136 millió forintot.

Minderre az Állami Számvevőszék ellenőrzése derített fényt, amikor a Jobbik tavalyi választási kampányban elköltött csaknem egymilliárd forintját vizsgálták. Ebből kiderült, a párt az állami támogatást igazoltan használta fel, saját forrásairól azonban nem tudott megfelelően beszámolni.

Sneider Tamás akkor azt mondta, azért hívja össze a kongresszust, hogy döntsenek a párt megszüntetésének lehetőségéről, ami – miként fogalmazott – a frakció végét is jelentené. A másik verzió, amiről döntés születhet, az úgynevezett nemzeti ellenállás folytatása lesz.

A Jobbik berkein belül azóta már többen többféleképpen magyarázták a mai kongresszus fő pontjait. Volt, aki azt mondta, semmiféleképpen nem szűnik meg a párt, mások hosszú végjátékról beszéltek, de volt olyan is, aki egy új párt alapítását is kilátásba helyezte.

Annyi bizonyos, hogy a megszüntetés jogilag akár több évig is eltarthat, ám addig a pártnak törlesztenie kell az összesen 270 millió forintos büntetést a még meglévő 330 millió forint visszafizetése mellett.

Utóbbi összeget a Jobbik 2017-ben kapta tiltott támogatásként Simicska Lajos volt médiavállalkozó cégeitől, amelyektől jócskán piaci ár alatt jutottak plakáthelyekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.