A plakátok mellett levélben is tájékoztat a kormány

Az ígéretek ellenére Brüsszel még egy centet sem utalt át a magyar határvédelemre, a kabinet pedig azt javasolja, hogy a migrációt segítő NGO-k ne kapjanak uniós támogatást — hangzott el a Kormányinfón.

2019. 02. 22. 11:51
null
Budapest, 2015. július 2. A Facebookon szerveződött civil csoport egyik tagja információkat ad migránsoknak a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015. július 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A brüsszeli tervekről szóló kormányzati plakátkampány minden elemében tartható, pontos és igaz állításokat tartalmaz – jelentette ki Gulyás Gergely a 130. Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a kormány az összes választót meg fogja keresni levélben és tájékoztatja őket a plakátkampány részleteiről.

A kormány kampányát ért brüsszeli bírálatokról úgy fogalmazott: az európai közéletnek, az Európai Bizottságnak (EB) és az Európai Néppártnak is képesnek kell lennie az önkritikára. A most véget érő uniós ciklusban a migránsokat nem sikerült kint tartani, az Egyesült Királyságot pedig nem tudták bent tartani. – A brüsszeli testület pedig az ­Európában történtekért nem háríthatja át másra a felelősséget – tette hozzá.

Azt is megjegyezte: Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök mindent megtett azért – sikertelenül –, hogy kizárassa a Fideszt a néppártból. A miniszter kijelentette: a Fidesz mindig lojális volt az Európai Néppárthoz. Lapunk azon kérdésére, érkezett-e már pénz a schengeni külső határaink védelmére az Európai Bizottságtól – mintegy 300 millió eurónyi kiadást ismert el tavaly jogosnak Brüsszel –, azt felelte, csak ígéreteket kaptak, pénzt még mindig nem.

Hazánk javasolja, hogy az illegális migrációt segítő NGO-k ne kapjanak uniós támogatást
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egy másik kérdésre azt válaszolta: hazánk javasolja, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban civil szervezetek ne kapjanak központi brüsszeli támogatást, mivel szinte csak olyan NGO-k jutnak forrásokhoz, amelyek kritizálják a bevándorlást elutasító országokat.

A magyar kormány politikáját – például a családvédelmi akciótervet – érő svédországi bírálatokról úgy fogalmazott: Svédország olyan mértékű intoleranciát mutat Magyarországgal szemben, ami demokratikus keretek között nehezen fogadható el. A Jobbiknak a baloldallal történő együttműködéséről azt mondta: a magyar baloldal önmeghatározása eddig az antifasizmus volt, most pedig azokkal fognak össze, akiket néhány éve még lenáciztak. Szóvá tette, hogy Frans Timmermansnak, az EB alelnökének, az Európai Szocialisták Pártja csúcsjelöltjének nincs semmi problémája azzal, hogy a Jobbikkal közös listát javasol az MSZP elnöke.

Merkel Juncker mellé állt

Szolidaritásáról biztosította tegnap Angela Merkel Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a migrációval foglalkozó magyar kormányzati kampánnyal kapcsolatban. A német kancellár megígérte, felhozza a kampányt a Magyarországgal való tárgyalásokon is. Juncker korábban úgy reagált a magyar kormány plakátjaira, hogy „a hazugságok ellen nem sokat lehet tenni”, és úgy vélekedett, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban, ellenben barátjának nevezte Orbán Viktort.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.