A posztmodern gondolkodók szerint a gyermekek presztízsjavak

Magyarországnak az élen kellene járnia a népességcsökkentésben a Soros György által is támogatott Energiaklub egyik elnökségi tagja szerint. Bart István, aki korábban az SZDSZ-es vezetésű gazdasági minisztérium osztályvezetője volt, majd Brüsszelben dolgozott, a balliberális elit meghatározó tagjait tömörítő Millennium Intézet internetes műsorában fejtette ki nézeteit, amikkel egyáltalán nincs egyedül. Az utóbbi években szélsőséges társadalomtudósok, befolyásos üzletemberek és mértékadónak tartott agytrösztök is hadat üzentek a hagyományos, többgyermekes családmodellnek.

Nagy Áron
2019. 02. 23. 7:14
null
A baloldali szélsőségesek hadat üzentek a hagyományos, többgyermekes modellnek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A neoliberális és posztfeminista aktivisták, valamint a szélsőséges értelmiségiek mellett befolyásos üzletemberek, mértékadónak tartott agytrösztök is hadat üzentek annak a hagyományos, többgyermekes családmodellnek, amelynek megerősítése az Orbán-kormány legfontosabb célkitűzései között szerepel. Jól jelzi ezt a házasság intézményét, az anyaság presztízsét és a tradicionális értékeket támadó vagy relativizáló fórumok, előadások és nyilatkozatok számának megszaporodása az utóbbi években.

Érdemes kiemelni a sorból az energiaklubos Bart Istvánnak a Millennium Intézet munkatársaival folytatott beszélgetését, amit egy hete tettek közzé a szervezet internetes csatornáin. A YouTube-on és SoundCloudon is elérhető podcast eredeti témája a klímaváltozás, amit Bart egy ponton összeköt a gyermekvállalással. Mint mondja, olyan társadalomban élünk, amelyikben csökken a népesség, ám ez őt cseppet sem aggasztja, sőt! „Én nem tartom indokoltnak azt, hogy óriási nagy energiával próbáljuk meg ezt a folyamatot megfordítani. Tehát nyilvánvalóan a Földnek előbb-utóbb az lesz a jó, hogyha megtaláljuk a módját annak, hogy hogyan tudjuk (...) fokozatosan csökkenteni a népességünket. És ebben mi itt Magyarországon élen tudunk járni” – közölte, hozzátéve, hogy ez szerinte „egy tök jó folyamat”.

(Az alábbi linkre kattintva elérhető a hangfelvétel, az idézett rész 18:44-től kezdődik)

https://soundcloud.com/user-358667867/a-magyar-klimavalsag-bart-istvan

Ezek után a falurombolás szorgalmazásába kezdett, és azért kárhoztatta a kormányt, mert az ahelyett, hogy „Győrbe, Sopronba, Budapestre” költöztetné az embereket, „arra költi a pénzét, hogy (…) vidékfejlesztési eszközökkel próbálja fenntartani a falusi életet”, aminek szerinte nincs jövője, ráadásul jobban meg is terheli a környezetet, mint a városi lét.

Bart előadása azért is figyelemre méltó, mert a Millennium Intézet, amely mindennek teret adott, olyan ismert személyeket tudhat a tanácsadó testületében, mint Andor László és Balázs Péter volt uniós biztosok (utóbbi a Bajnai-kormány külügyminisztere is volt, jelenleg a Soros-egyetem tanára), továbbá a Graphisoft-vezérként ismertté vált Bojár Gábor (a Soros-alapítvány egykori vezetőségi tagja), a Gyurcsány-kormányok fővárosi, közép-magyarországi közigazgatási hivatalvezetője, Forgács Imre (később Bajnai igazságügyi és rendészeti minisztere), valamint a tudományos akadémia három kutatója. A szervezet igazgatója ugyanakkor az MSZP-közeli Publicus Intézet vezetője, Pulai András.

Maga Bart egyébként szintén közel került a politikához: 2002 és 2005 között az SZDSZ irányítása alatt álló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője volt, majd 2011-ig Brüsszelben, az Európai Bizottság mellett dolgozott. A Soros György támogatását is élvező Energiaklubot, melynek ő elnökségi tagja, az az Ámon Ada vezeti, akit az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely a győzelme esetén környezetvédelmi miniszterré akart kinevezni.

A baloldali szélsőségesek hadat üzentek a hagyományos, többgyermekes modellnek
Fotó: Bach Máté

Mint az a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent, a közelmúltban egy oxfordi gerontológus is környezetvédelmi kérdést csinált a gyermekvállalásból. Sarah Harper a The Guardiannek adott nyilatkozatában az fejtegette, hogy az alacsony termékenységi arányszám kifejezetten örvendetes, mivel minden meg nem született gyermek 58 tonnával csökkenti egy brit család éves üvegházgáz-kibocsátását.

Egy 2014-es, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Soros-egyetem által szervezett budapesti konferencián viszont azzal a nézettel szembesítették a hallgatóságot, miszerint a „posztmodern ipari társadalmakban a gyermekek fogyasztási és presztízsjavaknak számítanak”. E gondolatot a tudományos akadémia egyik főmunkatársa fejtette ki.

Szintén a csaknem száz éve a „szociális demokrácia alapértékeinek” népszerűsítése céljával létrehozott Friedrich Ebert Alapítvány volt a társszervezője egy tavalyi fórumnak, amit a Political Capitallel hoztak tető alá. Ezen ugyancsak a tudományos akadémia egyik munkatársa szállt bele a kormány családvédelmi programjaiba, amelyekkel szerinte az a baj, hogy „kivétel nélkül a tradicionális szemléletet erőltetik”. A konferencián az is elhangzott, igaz, Oroszországgal kapcsolatban, hogy a „hagyományos családmodell” az alsó középosztály számára azért válhatott vonzóvá, mert másban nem találhatták meg a büszkeségüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.