A regisztrált idősek 65 százalékát már beoltották

Az Európai Unió legsikeresebb oltási programját hajtja végre Magyarország. Ezzel párhuzamosan tombol a járvány harmadik hulláma itthon. A megnövekedett számok a brit mutánsnak köszönhetőek, Müller Cecília a beoltottakat is arra kérte; tartsák be a járványügyi szabályokat. 

2021. 03. 23. 13:17
null
György István Úgy vélte, a korábban meghozott óvintézkedések - mint például az időpontfoglalás, a plexifalak, a maszkviselés, a fertőtlenítő pontok - meghozták eredményüket. Forrás: YOUTUBE.COM / MAGYARORSZÁG KORMÁNYA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió legsikeresebb oltási programját hajtja végre Magyarország – mondta el az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján György István államtitkár. Az oltási munkacsoport vezetője hozzátette: hazánkat csak a félmilliós lakosságszámmal rendelkező Málta előzi meg.

Magyarország a leggyorsabb oltási sebességgel hajtja végre a vakcinációt Európában, 16,4 százalékos az átoltottság hazánkban, míg az unióban átlagosan kilenc százalék körüli ez a szám. Magyarország olyan nyugati államokat előz meg, mint Ausztria, Németország, Svájc vagy éppen Franciaország.

– Nem versenyezni szeretnénk, hanem a magyar lakosságot beoltani – jelentette ki az államtitkár, aki ismertette a napi oltási számokat.

Ma 1 636 436 fő a beoltottak száma, ebből 481 820 fő már a második oltását is megkapta.

György István hozzátette: ez a szám még jobb lehetne, ha több nyugati vakcina érkezne.

– Annyi embert tudunk beoltani, ahány vakcina érkezik – közölte. Az államtitkár nyomatékosította: továbbra sem az oltópontból van kevés, hanem a vakcinából. Szerinte ezért volt jó döntés, hogy keleti vakcinabeszerzés mellett is döntött a kormány. Továbbra is prioritást élveznek az idős emberek,

a regisztrált idősek 65 százalékát már sikerült beoltani.

A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódnak az oltások.

A rendőrök és katonák oltása is zajlik, hamarosan munkába állnak a honvédségi oltóbuszok, melyeket kistelepülésekre fognak kivezényelni, a részletekről később ad tájékoztatást a kormány. György István cáfolta azokat a sajtócikkeket, hogy egyes szakrendelőkben hiába várták az oltóanyagot, egy olyan oltópontról szóltak a hírek, melyre senkit nem hívtak be.

Az államtitkár kiért arra, hogy

Németország a magyar modell átvételére készül,

mert nem tudják a nagy oltási pontokon az vakcináció folyamatát biztosítani, magyar mintára a háziorvosokat is bevonják a programba.

– Hazánkban ehhez az önkormányzatok segítségét is kértük, hogy támogassák a háziorvosok adminisztrációs és szervező munkáját – mondta György István, aki felvetette, hogy hamarosan a járóbeteg ellátást is bevonhatják az oltási programba, de ennek még nem jött el az ideje.

– Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és világszerte

– kezdte tájékoztatását Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az elmúlt huszonnégy órában elhunyt 252 többségében idős, krónikus beteg, a kórházakban sohasem volt ennyi koronavírus-fertőzéssel igazolt páciens. A tiszti főorvos rámutatott: a kialakult helyzet a brit variánsnak köszönhető, melynek mostanra százszázalékos a fertőzöttségi ereje. Egy idő elteltével

a vírus kiválasztódik, és a fertőzőbb variánsok maradnak életben, amelyek további csoportokat betegítenek meg.

Egy angol kutatócsoport a Natura magazinban rámutatott, hogy míg az első variáns ezer idősebb emberből hatnál okozott halált, a mostani kilencnél.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos

A tiszti főorvos nyomatékosította; a higiéniás szabályok betartása és a védőoltás felvétele adhat biztonságot, minél többen válunk ellenállóbbá, annál inkább meg fogjuk tudni akadályozni a vírus terjedését.

Müller Cecília tisztelettel kérte a már védett személyeket, hogy gondoljanak a megbetegedésre fogékony populációra is, ha bárhol megfordulnak a közösségben, tartsák be a szabályokat.

Felhívta a figyelmet, hogy a védőoltás sem jelent százszázalékos biztonságot, csak a halálos kimenetellel szemben nyújt garantáltan védettséget.

– Hiába a nagy oltási szám, ez még nem elég, ezért

újabb regisztrációra hívom fel a figyelmüket, levélben megkeresem önöket. A védőoltások felvétele fogja megállatni a járványt, kérem ne válogassunk oltóanyagok között, mindegyik hatásos és biztonságos

– nyomatékosította a tiszti főorvos, aki hozzátette: óriási halálozási számokról beszélünk, megannyi család, rokon és fájdalom. Minden szabályt tartsunk be – hangsúlyozta. Müller Cecília kitért arra, hogy

az egészségügyben egy világjárvány idején nincs annyi munkaerő, tudás, kéz és munkabírás, amennyi elég lenne, ezért bevetették a katonaságot és az önkénteseket is. Soha ennyien nem voltak még lélegeztetőgépen.

Ráadásul sok olyan fiatalt találnak közöttük, akiknél nem fedeznek fel alapbetegséget.

– A játszótereket takarítás után fertőtleníteni kell, a fenntartónak pedig naponta többször kell az eszközöket áttörölni. A homokot cserélni kell, majd rendszeresen átforgatni, hogy az UV-sugarak fertőtleníteni tudják a homokszemcséket – mondta el újságírói kérdésre a tiszti főorvos.

Az újabb keleti vakcinákról úgy fogalmazott:

minél több és minél gyorsabban jön, annál jobb, nem tudunk várni a negyedik negyedévre, amikorra a nyugati vakcinákat ígérik.

– Biztonságos, jó minőségű engedélyezett vakcinákat kell hoznunk az országba – szögezte le, és hozzátette, hogy jelenleg 285 egészségügyi dolgozó fertőzött koronavírussal, e társadalmi réteg átoltása sokat javított a helyzetükön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.