A regisztrált idősek kapják az új adag Pfizer-oltóanyagokat

A kormány közel tizenegymillió Pfizer-vakcinát kötött le, de ezeken kívül négy másik gyártó termékével is oltanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Magyar Nemzet2021. 03. 09. 17:04
null
Székesfehérvár, 2021. március 2. Egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával oltanak be a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 2-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A keddi szállítmánnyal érkezett, 120 510 adag Pfizer-oltóanyagot egyenesen a kórházi oltópontokra szállították, és nagyrészt a regisztrált idősek oltásához fogják használni a következő napokban” – tájékoztat a Koronavírus.gov.hu kormányzati oldal.

„Magyarország már öt oltóanyaggal rendelkezik, így felgyorsulhatott az oltás: több mint egymillió a beoltottak száma és Magyarország már a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán.

A lekötött Pfizer–BioNtech-oltóanyag mennyiségét 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték, így Magyarország már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le” – hangsúlyozta a kormányzati tájékoztató oldal.

Ebből huszonnégy millió adag oltóanyagot várnak az uniós beszerzésből, aminek eddig a hat százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

A Janssen és CureVac még nem szállított, mivel még nem rendelkezik uniós engedéllyel. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét. Mivel ebből a vakcinából egy oltás is elegendő, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Kitértek arra is, hogy „miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik”, az oltások felgyorsítására Magyarország orosz és a kínai vakcinákat is beszerez. Ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik a következő hónapokban.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és ezen a héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett, százezer oltóanyaggal is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására. A múlt héten érkezett orosz vakcinaszállítmány hatósági vizsgálata még tart. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én jelentette be, hogy a humángyógyszer-bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-Covid-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

Az eddig Magyarországra érkezett kínai vakcinával is zajlott a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. A következő Sinopharm-szállítmány március közepén várható.

Sára Botond, Budapest kormánymegbízottja a közösségi oldalán számolt be arról, hogy 31 ezer, elsősorban hatvan év feletti idős beoltását teszi lehetővé az az AstraZeneca-szállítmány, amit kedden szállítanak ki a háziorvosi praxisokba.

„Közülük kilencezren már a második körös oltást kaphatják meg. Már több mint egymillióan kapták meg valamelyik vakcinát, és a következő napokban is folytatódik a tömeges oltás. A lehető leggyorsabban a legtöbb ember beoltásán dolgozunk. Kitartást kérünk mindenkitől, tartsuk be a szabályokat, regisztráljanak az oltásra, a célegyenesben vagyunk! – írta a kormánymegbízott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.