A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést

Az operatív törzs szerint ha valaki nem tartja be a járványügyi szabályokat, azt szigorúan megbüntetik.

Végh Attila, Kárpáti András
2020. 11. 03. 12:14
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Galgóczy Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztály vezetője arról számolt be: minden eddigi adatot felülmúltak az előző nap járványügyi statisztikái. 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az igazolt koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 32 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs jelenleg 56 óvodában és öt iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszk viselésre vonatkozó előírások betartásában.

Az osztályvezető kitért rá: Európából és a környező országokból is súlyos emelkedésekről érkeznek jelentések. A szennyvizekben elvégzett nyomon követési vizsgálatok azt mutatják, a járvány Magyarországon is emelkedni fog az esetek száma. A szennyvízben talált vírus négy-tíz napra előre tudja jelezni egy adott területen a járvány emelkedését. A szennyvízvizsgálatok az egész országot lefedik, a megyeszékhelyeken, nagyvárosokban Budapesten pedig három helyen mérik a szennyvíz vírustartalmát. A 44. heti mérések a fővárosban és több nagyvárosban is magasabb koncentrációt mutatnak.

Ezért fontos, hogy a maszk viselésre vonatkozó szabályokat mindenki betartsa: már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni, azt csak az étel és ital fogyasztása idejére lehet levenni – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: a rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és ha valaki nem tartja be a szabályokat, azt megbüntetik. A szabályok betartása mellett a maszk helyes viselése is fontos, megfelelően el kell takarnia az arcot és az orrot a maszk.

Az operatív törzs folyamatosan figyeli a járványügyi helyzetet. A mai kormányülés után Orbán Viktor miniszterelnök este bejelentést fog tenni.

Galgóczy Ágnes újságírói kérdésre elmondta: a koronavírus tüneteit magukon érző betegek – láz, köhögés, íz- és szagérzékelés elvesztése, nehéz légzés, magas láz – azonnal forduljon az orvosához vagy hívjon mentőt. Hangsúlyozta: az egészségügyi intézményeknél végrehajtott átvezénylések nem veszélyeztetik az egészségügyi ellátást, eddig 1070 egészségügyi dolgozót vezényeltek át.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a pandémiás korlátozó intézkedések megszegése kapcsán több mint kétezer esetben indítottak szabálysértési eljárást, egyebek mellett garázdaság miatt is. 19 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és 19 embert figyelmeztettek. Hatósági karantént csaknem ötezer főnek rendeltek el az utóbbi 24 órában, és a vesztegzár megszegése miatt 33 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.