Gyanús befektetői tervek a Galerius Fürdő környékén

Kétkedve fogadták a siófokiak Lengyel Róbert polgármester azon bejelentését, hogy komoly műszaki problémák lennének az alig 15 éve épített Galerius Fürdővel. Az egyik civil csoport szerint az is különös, hogy a városvezető éppen akkor tette ezt a bejelentést, amikor egy ingatlanfejlesztő társasházakat építene a területre.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 06. 07. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botránnyal kezdődött Siófokon a szezon. Az elhúzódó járványügyi helyzet, majd a hosszan tartó hűvös idő másról sem szól országszerte, mint arról, hogy a turizmus-vendéglátás megpróbál felkészülni a gyors újraindulásra. Most nyithatna például teljes pompájában Siófok-Szabadifürdőn a Galerius Élményfürdő és Wellness központ is, ehelyett Lengyel Róbert baloldali polgármester Facebook-oldalán megjelent egy poszt, amely szerint műszaki problémák merültek fel az épületen.

A Galerius Fürdő eddig nyereségesen működött, a polgármester szerint csak teher a városnak
Fotó: Galerius-fürdő.hu

A fürdőt 2006-ban nyitották meg. Az építtető a korábbi, fideszes önkormányzat volt, és egy városi alközpont létrehozásának szándékával tervezte a létesítményt a városközponttól mintegy hat kilométernyire, a szépen fejlődő Siófok-Szabadifürdő városrészbe. A fürdőt kilenc éve Balogh Renáta vezette nyereségesen, ám őt tavaly ősszel indoklás nélkül felmentette tisztségéből a fenntartó önkormányzati cég, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője. Balogh Renáta egyébként a helyi Fidesz szóvivője.

A polgármesterrel hosszú ideje küzdő Siófok-Szabadifürdőért Civil Csoport közösségi oldalának egyik posztjában felvetik, nem is különös, hogy a fürdővel éppen akkor lett hirtelen probléma, amikor a szomszédos telket – ahol egy több mint tíz éve meg nem nyitott szolgáltatóközpont áll – már kinézte magának egy ingatanfejlesztő.

A szolgáltatóház része volt a korábbi önkormányzat terveinek, azt a megállapodás szerint egy vállalkozó építette fel négy apartmanházzal egyetemben. A válság miatt a projekt többször gazdát cserélt, de 2020 őszére az utolsó apartmanház is megnyílt. A szolgáltatóház azonban továbbra sem, viszont a projekt gazdája engedélyt kapott a polgármestertől újabb toronyházak építésére. A Siófok-Szabadifürdőért Civil Csoport jogi úton megtámadta az engedélyezést, mert a tervezett iker toronyházakat a településtől teljesen idegennek tartja, ráadásul ezek megépítéséhez előbb le kellene bontani a szolgáltatóházat, ami a legfontosabb lett volna az itt élőknek.

Most pedig már

arról szólnak a polgármesteri nyilatkozatok, hogy a szomszédban álló fürdő csak teher a városnak.

A civilek részéről viszont gyakran visszatérő kérdés, hogy a polgármester miért hivatkozik folyton pénzügyi gondokra? A Lengyel Róbertet gyakran bíráló Siófok Hírei oldal szerint csak a tavalyról áthozott pénzmaradvány több mint négymilliárd forint a költségvetésben. Tavaly októberben, amikor a kormányzati és önkormányzati forrásból 250 millióért felújított balatonszéplaki Jubileum teret átadták, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő elmondta, állami pénz is bőven jön a városba, az előző ciklusban például ötvenmilliárd forint volt az ilyen jellegű támogatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.