A székely szabadság napján a nemzeti önrendelkezés előtt is tisztelgünk

Március 10-e a székely szabadság napja, amely idén az európai szolidaritást is jelenti.

Munkatársunktól
2021. 03. 10. 11:39
null
Forrás: youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 10-e a székely szabadság napja, amely idén az európai szolidaritást is jelenti. Az európai nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésen eddig az Európai Unió tíz tagországból 1,2 millió polgár jelezte támogatását, amely az összefogást és a szolidaritást bizonyítja – olvasható Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának közös közleményében.

Ma a nemzeti önrendelkezésért folytatott szabadságharc előtt is tisztelgünk
Fotó: MTI/Mónus Márton

E siker ugyan most kis lépés az európai problémák palettáján, de óriási lépés a nemzeti kisebbségek életében és valamennyi európai őshonos közösség szülőföldön boldogulásáért folytatott küzdelmében – hangsúlyozzák.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a Székely Nemzeti Tanács 2012 januárjában hozott döntése alapján március 10-e a székely szabadság napja s egyben a székelység összetartozásának szimbóluma lett. – Március 10-én fejet hajtunk mi magyarok egyrészt az 1854. március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten kivégzett székely vértanúk, másrészt a nemzeti önrendelkezésért folytatott szabadságharc előtt.

„Ez a nap ugyanakkor tisztelgés a székely bátorság előtt is, mely kifejezője, hogy közösségként egységesen áll ki az európai keretek között értelmezett és az európai alapelveket és példát követő autonómia mellett” – írják.

A magyarságnak március nemcsak a tavasz, hanem a szabadság hónapja is, azon igazak és bátrak hónapja, akiknek a nemzeti szuverenitás korparancs, mindenkor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.