A Színművészeti Egyetem HÖK-elnöke a transzneműek mellett szervezkedik

Az Origo birtokába jutott belső levél tanúsága szerint Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK-elnöke arra buzdította a végzős hallgatókat, hogy vegyenek részt a transzneműek mellett szervezett „videókészítős” tiltakozáson. A szokatlan mozgósítással kapcsolatban a Gothár-botrányban is érintett Upor Lászlóhoz fordult a portál, azonban válasz nem érkezett tőle.

Forrás: origo.hu2020. 05. 18. 10:30
null
A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyik jelenlegi hallgatónk levelét továbbítom nektek, egy akcióval kapcsolatban, mely a transznemű emberek számára bevezetett jogi nemváltoztatás korlátozása ellen való kiállásról szól. Aki további részletekre kíváncsi, keresse őt a megadott elérhetőségen.” – ezzel a felhívással fordult az egyetem volt tanulóihoz Csernai, aki levelét az egyetemi HÖK e-mail címéről küldte ki.

Az Origo kiemeli, hogy a diákvezér által megosztott levél írója azt kifogásolta, hogy a magyar kormány által április elején benyújtott törvényjavaslat előírná, hogy „mindenkinek a születési neme szerepelne a személyi irataiban”. Szerinte ez súlyos diszkriminációt jelentene a „magyar transznemű emberekkel” szemben. „Így nőként élő, nőnek kinéző embereknek férfi iratokkal kellene élniük, férfi kórterembe kerülnének a kórházban, stb. Ugyanígy járnának a transznemű férfiak, és még sorolhatnánk, hogy mennyi nehézséget és igazságtalanságot okozna ez számukra” – részletezte, hogy a javaslat megszavazása esetén milyen méltánytalanság érné ezt a társadalmi csoportot.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete
Fotó: MTI

A szerző szerint éppen ezért eljött az ideje annak, hogy „felszólaljanak az igazságtalanság ellen”. Mivel a járványügyi előírások miatt most nincs mód tüntetésre, ezért videókészítős akciót hirdetett meg a transznemű emberek védelme érdekében. Mindenkit arra kért, hogy mobiltelefonjával készítsen egy „sima, állított” felvételt, amiben elmondják, hogy „kiállok a transznemű emberekért, töröljék a 33-ast!”

Levele végén a hallgatói érdekvédői szerepéből végképp kiesve az egyetemi HÖK-vezér is állást foglalt az ügyben: „Remélem, csatlakoztok!”

Csernai búcsúzóul hozzátette: „Anna azt kérte, hogy aki csatlakozna, az legkésőbb május 2-ig küldjön anyagot, hogy még azelőtt nyilvánosságra kerülhessen a dolog, mielőtt szavazásra bocsátják a törvényjavaslatot.”

Mivel a hallgatói önkormányzatok feladata a tanulók érdekeinek képviselete, nem pedig az ideológiai-politikai kérdésekben való állásfoglalás, legkevésbé a politizálás (legyen az bármilyen kérdés), ezért az intézmény vezetéséhez fordult az Origo az ügyben. Az Upor László rektorhelyettesnek címzett kérdések a következők voltak:

  • Egyetért-e azzal, hogy az egyetemi HÖK, illetve annak vezetője „a transznemű emberek számára bevezetett jogi nemváltoztatás korlátozása elleni tiltakozással” foglalkozik?
  • Ön szerint helyesen járt-e el – elvben az egyetem hallgatóinak érdekeit képviselő – HÖK-elnök, amikor nagy nyilvánosság előtt egy ideológiai kérdésben foglalt állást?
  • Mi a személyes véleménye az ügyről?
  • Válasz egyelőre nem érkezett.

    A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.