A Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

– Magyarországon mindegyik forgalomban védő vakcina hatásos és biztonságos – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján, amelyen arra biztatta az embereket, hogy oltassák be magukat. A harmadik hullám leszálló ágban van, de még korai lenne teljesen fellélegezni.

Magyar Nemzet
2021. 05. 05. 13:04
ÁCS Tamás
Képünk illusztráció Fotó: Bús Csaba Forrás: MTI/Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már lehet időpontot foglalni a Szputnyik-V védőoltásra is az AstraZeneca és a Sinopharm mellett – mondta el az operatív törzs ülésén Müller Cecília országos tiszti főorvos. Tájékoztatása szerint a különböző oltóanyagok továbbra is folyamatosan érkeznek az országba, a beoltottak száma pedig elérte a 4,123 milliót, ami negyven százalék feletti átoltottságot jelent.

A tiszti főorvos mindenkit arra buzdít, hogy vegye fel mindkét oltást (Képünk illusztráció)
Fotó: MTI

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy 2,2 millió fölött van azoknak a száma, akik már mind a két oltást megkapták. Arra biztatta az embereket, hogy mindenki kérje a második oltóanyagot is, hiszen a védettség így lehet teljes, amely a második vakcina után egy-két héttel alakul ki.

Müller Cecília kifejtette: a közösségi védekezés továbbra is fontos. A szabályok betartása, illetve a beoltottak számának biztató növekedése mellett is még mindig meghaladja az ezer főt a naponta regisztrált új fertőzöttek száma, és a kórházakban továbbra is ápolnak súlyos koronavírusos tünetekkel küzdő betegeket.

A tiszti főorvos szerint sokan érdeklődnek, mit kell tenni akkor, ha a két oltás felvétele után nem mérnek a szervezetben jelentős ellenanyag-termelést. Müller Cecília megnyugtatott, egy ilyen bonyolult biokémiai reakcióról egyetlen ilyen mérés nem ad pontos képet. A gyártói adatokra támaszkodnak, amelyek megnyugtatók a vakcinák minőségével kapcsolatban.

A vírus indiai mutációját eddig nem azonosították Magyarországon, de a szakemberek számítanak a felbukkanására, hiszen a szomszédos országokban már megjelent ez a vírusvariáns.

Müller Cecília elmondta, hogy az indiai mutáns nem okoz komolyabb tüneteket a britnél, de a védekezést a vírus ellen komolyan kell venni, hiszen a brit mutáns is nagyon lebetegíti a szervezetet.

A tiszti főorvos elmondta: azoknál, akik három hónapon belül átestek a betegségen, nem ellenjavalt az oltás felvétele, hiszen akik enyhe tünetekkel estek át a betegségen, azoknál a természetes védettség kisebb mértékű. Regisztrálni továbbra is a https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra címen lehet.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a héten elkezdődött a háziorvosok jutalmának kifizetése a vakcinák beadásáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.