A tagállamok közötti bizalomra épül a Eurojust

Miskolczi Barna kitért rá: nem tudható, hogy az Európai Ügyészség ugyanilyen hatékonysággal tudna-e eljárni, hiszen annak csak 2020 után dolgozzák ki a szervezeti és működési szabályait.

Forrás: MN2019. 04. 03. 11:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasszán Farhud elfogása újabb példája az európai uniós tagállamoknak a Eurojust közreműködésével végrehajtott sikeres együttműködésének – jelentette ki lapunknak a Legfőbb Ügyészség megbízott főosztályvezető ügyésze. Miskolczi Barna úgy tájékoztatott, hogy a Magyarországon elfogott férfiról a Fővárosi Főügyészség, a nyomozóhatóság és az Europol együttműködésé­ben kezdeményezett ellenőrzés során derült ki, hogy ellene Belgiumban is eljárás van folyamatban, terrorcselekmény miatt.

– Hasszán Farhud letartóztatásához szükség volt a belga hatóságok releváns nyomozási adataira is, amelyek csak akkor használhatók fel bizonyítékként a bíróság előtt, ha az erre szolgáló európai nyomozati határozat kibocsátásával kérik be azokat, s ennek a teljesítése akár több hétig is eltarthat – fejtette ki Miskolczi Barna. Hozzátette: ezen a ponton kapcsolódott be a folyamatba a Eurojust, amikor is a fővárosi főügyészhelyettes telefonon fordult a Hágában működő szervhez, amelynek magyar nemzeti tagja azonnal tájékoztatta belga kollégáját a még aznapra várható magyar nyomozati határozatról.

Így szavai szerint gyakorlatilag 12 órával a határozat Belgiumnak történő továbbítása után megtörtént a teljesítés. A főosztályvezető a Eurojust keretein belül kiépített biztonságos adattovábbítási rendszert és a folyamatos ügyeleti rendszert említette a hatékonyságot biztosító legfontosabb elemként, azt is hangsúlyozva, hogy a szervezet együttműködési rendszerében az évek során a tagállamok és a nemzeti tagok között kölcsönös bizalom épült ki.

Miskolczi Barna kitért rá: nem tudható, hogy az Európai Ügyészség (EPPO) ugyanilyen hatékonysággal tudna-e eljárni, hiszen annak csak 2020 után dolgozzák ki a szervezeti és működési szabályait. – A hatékony együttműködést minden bizonnyal gátolja majd az a bonyolult rendszer, amiben az EPPO láthatóan kénytelen lesz működni. Jelenleg a terrorizmussal kapcsolatos ügyek nem is tartozhatnak az EPPO hatáskörébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.