A tolvajok örülnek a kötelező maszkviselésnek

Többet ér a biztonsági őr a kameránál a maszk mögé bújt tolvajok ellen.

Végh Attila
2020. 11. 18. 21:14
körözés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatályos jogszabályok szerint hónapok óta minden üzletben, hivatalban, sőt ma már a közterületeken is kötelező a maszk viselése. Ennek legjobban mégsem a fertőzéstől félők, hanem a tolvajok örülnek, szeretik eltakarni arcukat a szemtanúk, a biztonsági kamerák elől.

Nehéz azonosítani a maszkos tolvajokat. A biztonsági kamerák felvételei sokszor nem tiszták, a bíróság csak a minden kétséget kizáró arcazonosítást fogadja el bizonyítékként.

A maszkkal takart arcú tolvaj esetében egy fotó vagy videófelvétel nem lehet döntő erejű bizonyíték.

Molnár Gábor biztonságtechnikai igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ügyfeleiknek azt javasolták, a kereskedelmi tevékenységet folytató üzleteikben alkalmazzanak élő erős biztonsági megfigyelést. A szakértő szerint ez a rendelkezések betartatása – az esetleges bezáratás, milliós bírságok elkerülése – miatt is fontos, másrészt a jelenlegi helyzetben egy tolvaj azonosításában csak a tetten érés a döntő bizonyíték.

Patai Zsuzsanna egy ajándékboltot visz a Fény utcai vásárcsarnoknál. Az alig húsz négyzetméteres üzletben mostanában csupa maszkos vevő vásárol. Amíg az eladó kiszolgál, nem lehet tudni, mit csinál a többi vásárló. Az üzlet tulajdonosa szerint eddig volt visszatartó ereje a biztonsági kameráknak, a maszkviselési kötelezettség óta azonban minden napot hiánnyal zár.

A tolvajok elszemtelenedtek, olyan is lop a maszk álcája mögött, aki korábban nem merte volna ezt megkockáztatni.

Ilyen lehet az a férfi is, akit a győri rendőrkapitányság nyomozói keresnek, ő egy édességboltban pakolta a márkás csokoládékat a bevásárlókosár helyett a kézitáskájába, majd fizetés nélkül távozott az üzletből.

Fotó: police.hu

A rendőrség szerint is az üzletekben alkalmazott biztonsági személyzet megnövelése lehet a védekezés, a megelőzés hatásos módszere,

a kamerás megfigyelés most nem a bizonyításra, hanem arra jó, hogy jogsértés észlelése esetén tudni lehet, kit kell visszatartani a legközelebbi járőr megérkezéséig. A rendőrkapitányságok az illetékességi területükön levő bevásárlóközpontok, bevásárlóutcák környékén az év végi ünnepi bevásárlások idején megkétszerezik a járőrszolgálatot, a nagyobb üzletközpontokban állandó járőrpontok is lesznek, ahol mindig lehet segítséget kérni az ott levő rendőröktől.

Az egyenruhások mellett a rendőrség vagyonvédelmi osztályainak nyomozói is terepen lesznek az elkövetkezendő hetekben. A lopásokra specializálódott egységek tagjai nemcsak arcról és névről ismerik a területükön tevékenykedő tolvajokat, de mozgásukat, szokásaikat, módszereiket, trükkjeiket, öltözéküket is felismerik, így a maszk takarásában is képesek azonosítani a gyanúsítottakat.

Az év utolsó heteiben nagyszabású akciókat szerveznek az ismert tolvajok rendszeres ellenőrzésére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.