A V4-ek most komolyan beleszóltak az európai politikába

Véget ért az uniós csúcs, eldőlt, kik vezetik az Európai Uniót, ettől függetlenül jócskán maradtak tisztázandó kérdések. Ezeket tették fel és igyekeztek megválaszolni a vitapartnerek, Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője és stratégiai igazgatója, illetve Szabó Dávid József, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója Plusz-mínusz című politikai vitaműsorunkban.

Forrás: Hír TV2019. 07. 05. 15:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szarvas Szilveszter műsorvezető a legfontosabb kérdést tette fel a beszélgetés kezdetekor: ,,ki nyert valójában?” Pulai András úgy látja, mivel a korábbi vezetés csak néppárti, konzervatív szereplőkből tevődött össze, most pedig jelen vannak liberálisok és szociáldemokraták is, így a többi oldal mondhatja el magáról, hogy győzött. A Publicus Intézet ügyvezetője szerint Ursula von der Leyen keményebb ellenfele lesz Orbán Viktornak, mint a korábbi hasonló státuszú tisztségviselők.

A korábbi német védelmi miniszter kapcsán Szabó Dávid József arról beszélt, hogy az Európai Bizottság a korábbiaknál jobb jelöltet kapott, gondolva itt Manfred Weberre, illetve Frans Timmermansra. A XXI. Század stratégiai igazgatója leszögezte, nem pusztán az utóbbi két politikus, de a csúcsjelölti rendszer is megbukott.

Pulai András a győztesek kérdésköréhez visszakanyarodva Angela Merkelt nevezte meg, aki azt kockáztatta, hogy az SPD kilép a kormányából. Vesztesként az ügyvezető a V4-es országokat nevezte meg, mivel szerinte a tagállamok nincsenek képviseltetve az Európai Unió vezetőségében. Ezzel szemben Szabó Dávid József elmondta, von der Leyen-nek szövetségesekre lesz szüksége, ezeket pedig Kelet-Közép-Európában találhatja meg.

A teljes műsor IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.