A V4-országok hadseregei a járvány idején is bizonyítottak

A koronavírus-járvány újra bebizonyította, hogy a visegrádi országokban a katonákra és a hadseregekre a nehéz helyzetekben mindig lehet számítani – hangzott el szerdán Prágában a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák védelmi minisztérium tárcavezetőinek sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2020. 06. 24. 19:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterek egybehangzóan arra is rámutattak: hiba lenne, ha a koronavírus okozta gazdasági gondok következtében a kormányok a hadsereg fejlesztésén próbálnának meg takarékoskodni.

„A magyar kormány álláspontja ebben egyértelmű. A koronavírus-járvány nem befolyásolja a magyar honvédség fejlesztését” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter újságírók előtt.

Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, a találkozó házigazdája szerint a négy minisztériumi vezető megegyezett abban, hogy folytatni fogják a közös lőszerbeszerzési projektet, és a lehetőségek szerint még az év végéig be is fejezik. A közös lőszerbeszerzés a NATO szakosított ügynökségén (NSPA) keresztül valósulna meg.

A cseh házigazda meghívására a prágai találkozón Benkő Tibor magyar és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter, valamint Pawel Woźny, a lengyel tárcavezető helyettese vett részt. Mariusz Blaszczak lengyel miniszter Andrzej Duda államfő kíséretében jelenleg hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodik.

„A váratlan járvány ugyan nagymértékben befolyásolta Csehország visegrádi elnökségét, de számos tekintetben, így a védelmi együttműködés terén is sikerült előrelépni” – jelentette ki Metnar. „A V4-ek együttműködése, kölcsönös segélynyújtása a járvány idején is jól működött” – tette hozzá.

A miniszterek tárgyaltak az Európai Unión belüli új visegrádi harcászati egység (Battlegroup) létrehozásáról is, amely 2023-tól lenne készenléti állapotban. A cseh miniszter szerint a tárgyalások még nem fejeződtek be, de országonként előzetesen mintegy 300-600 katonával számolnak.

A találkozón megállapodás született arról, hogy átdolgozzák a visegrádi védelmi együttműködés fejlesztésének 2014-ben elfogadott hosszú távú vízióját, mert időközben új kihívásoknak kell megfelelni.

„Ahhoz, hogy a hadseregek minden helyzetben helyt tudjanak állni, megfelelő, korszerű képességekkel kell rendelkezniük” – jegyezte meg a témával kapcsolatban a magyar tárcavezető.

Benkő Tibor szerint ugyanakkor nem elég csak a védelmi kutatásokra és a fejlesztésekre összpontosítani, de fenn kell tartani a hagyományos fenyegetések elleni védekezési képességeket is. A magyar tárcavezető üdvözölte, hogy azt a gondolatot, hogy a visegrádi négyek szélesítsék védelmi együttműködésüket más országokkal is, például Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával vagy az Egyesült Államokkal.

A miniszterek egybehangzóan hangsúlyozták, hogy a NATO-nak kulcsszerepe van Európa biztonságának és békéjének megőrzésében, de ehhez minden európai államnak hozzá kell járulnia. A szlovák védelmi miniszter szerint nagyon fontos, hogy a visegrádi országok szorosabban együttműködjenek az európai védelmi alap forrásainak lehívása terén is. Mint megjegyezte ezen a területen jelenleg nagy az aránytalanság a nyugat-európai és a kelet-európai országok között, ez utóbbiak kárára.

A védelmi miniszterek prágai találkozójával gyakorlatilag befejeződött a cseh visegrádi elnökség rendezvénysorozata. Július elsejével ezt a tisztséget egy évre Lengyelország veszi át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.