A Vajdaságban migránsok százai készülnek a zöldhatárra

Migránsok százai készülnek a zöldhatárra a Vajdaságban, s a bevándorlók a helyi lakosok nyugalmát is megzavarják.

2020. 10. 03. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdányon és Rábén több a migráns, mint a lakos, és a helyzet csak romlik, számolt be a Vajdaságban kialakult áldatlan állapotokról a Magyar Szó című hírportál. A falubeliek azt mondták a portál tudósítójának, folyton cserélődnek az ott tartózkodók, ám vannak, akik már hónapok óta Majdányon, Rábén rekedtek.

Az üresen álló házakat teljesen magukénak tekintik, az éj leple alatt érkeznek, a taxikból kiszállva egyenesen a megadott házakhoz mennek, és néhol harminc-negyvenen is meghúzódnak. A falubeliek tartanak tőlük, ezért hatékonyabb rendőri felügyeletre és konkrét intézkedésekre számítanak.

– Olyan helyre is bementek már, ahol laknak, a tulaj azt vette észre, hogy a hűtőjéből pakolássza ki az ételt egy illető, és alig bírta kizavarni. Sajnos azt látjuk, hogy amíg nincs rá politikai akarat, addig így is marad a helyzet – panaszolta a Magyar Szónak a majdányi Makra Péter. Zahány József templomgondnok arról beszélt, hogy a nyáron a templomba is betörtek, és elvitték a perselyben összegyűlt pénzt. Rábén, a határhoz legközelebbi házban lakik az idős Ágoston házaspárhoz, közvetlenül a szomszédságukban folyamatosan megbújnak migránsok.

– A mellettünk lévő üres házban mindig vannak, néha húszan-harmincan is, szerencsére még sosem bántottak bennünket, a mezsgyénket még sosem lépték át. Egyszer jöttek be az udvarba vízért, de azt jól megjártam, úgyhogy többet nem engedtem be őket. Egyikük csöngetett, hogy kaphatna-e vizet, és mire én odaballagtam a kúthoz, már vagy harmincan voltak mögöttem, mindannyian bejöttek utána. Szerencsére a rendőr azonnal jött utánuk, kitessékelte őket, és a lelkemre kötötte, hogy tartsam zárva a kaput – elevenítette fel a vajdasági magyar nyelvű portál tudósítójának Ilonka néni.

Miközben a Vajdaságban gyülekeznek a migránsok százai, hogy embercsempészek segítségével átszökjenek a műszaki határzáron, Magyarországon naponta többször is embercsempészeket és migránsok tucatjait fogják el a rendőrök.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói őrizetbe vették, a Szekszárdi Járásbíróság pedig pénteken letartóztatta annak az autónak az olasz sofőrjét és tunéziai utasát, amellyel Dunaföldvár térségében akartak elmenekülni a rendőri ellenőrzés elől, de üldözés után a rendőrök elfogták őket, az utast a Dunából húzták ki.

Október elsején nyolcan – köztük két rendőr – sérült meg, amikor a menekülő embercsempész kamionnak és rendőrautónak ütközött járművével Veszprémben.

Nyolcan sérültek meg, köztük két rendőr, amikor a menekülő embercsempész öt migránssal kamionnak és járőrautónak ütközött Veszprémben
Fotó: Fotók: Ács Krisztián / Police.hu

A Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztályának információi alapján a Veszprémi Rendőrkapitányság járőrei október 1-jén 18 óra 58 perckor meg akartak állítani egy személyautót a megyeszékhely határában – amelyben feltehetően illegális migránsok utaztak –, azonban a jármű vezetője nem állt meg a rendőri jelzésre.

A rendőrök követni kezdték, azonban a gépkocsi egy áruház mögötti szervízútra hajtott nagy sebességgel, majd a rendőrautónak ütközött és egy álló kamionba csapódott. A baleset során a személygépkocsiban utazó hat ember, valamint a szolgálati autóban utazó két rendőr megsérült, többen közülük súlyosan.

 

A rendőrség közleménye szerint felmerült a gyanú, hogy az esettel összefüggésbe hozható egy másik személy is, akit az ajkai rendőrök a 8-as számú főút 73. kilométer szelvényében fogtak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.