A vészkorszak áldozataira emlékeztek Budapesten

Köves Slomó az imádság előtt arról beszélt, hogy a több mint kétezer éves imát azért mondják a halottakért, mert ezzel próbálják meg pótolni a hiányukat.

Forrás: MTI2020. 01. 06. 14:02
HADASZ-HANDELSZMAN, Jkov; RADNTI Zoltn; KVES Mt Slom
Egy több mint kétezer éves imát mondtak el az emlékezők Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vészkorszak áldozataira emlékeztek Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael új magyarországi nagykövete részvételével hétfőn Budapesten, a Cipők a Duna-parton elnevezésű holokauszt-emlékműnél.

Az izraeli diplomata első magyarországi nyilvános szerepléseként a hazai zsidó felekezetek képviselőivel és meghívott vendégeivel közösen fejezte ki tiszteletét a holokauszt magyarországi áldozatai előtt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Radnóti Zoltán, a dél-budai Bét Sálom zsinagóga főrabbija mondott imát az áldozatokért, majd Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője, az óbudai zsinagóga rabbija vezetésével mondták el a kaddist a jelenlévők.

Köves Slomó az imádság előtt arról beszélt, hogy a több mint kétezer éves imát azért mondják a halottakért, mert ezzel próbálják meg pótolni a hiányukat. „Az emberi lét legfontosabb részei azok a jó cselekedetek, amelyeket ezen a világon meg lehet tenni, és azok, akik idő előtt meghaltak, már nem tudnak több jócselekedetet teljesíteni. Ezért Isten nevének dicsőítésével pótoljuk (ezt) és emlékezünk rájuk” – fogalmazott.

A gyertyagyújtás után a résztvevők egyperces néma csönddel adóztak az áldozatok emléke előtt.

Az eseményen mások mellett részt vett Németország, Svédország, Ausztria és Hollandia magyarországi nagykövete is.

Egy több mint kétezer éves imát mondtak el az emlékezők
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.