A világ legjobb terepjáróival védik a határt a rendőrök

Az 52 Toyota a déli és keleti határokkal rendelkező nyolc megye határrendészeti igazgatóságaihoz kerül.

Végh Attila
2021. 02. 12. 16:20
ORFK Toyota
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Nehéz terepjáró gépjárművek beszerzése a külső határra elnevezésű projektjével ötvenkét olajzöld Toyota Land Cruiser 2,8 D–4D típusú terepjáró áll csatasorba a napokban Magyarország déli és keleti végeinek határvédelmi feladataihoz. A 177 lóerős terepjárók képesek a 42 fokos emelkedőre is felkapaszkodni, de ami a mi határainkon sokkal fontosabb, hetvencentis vízben és sárban sem akadnak el, így az országhatár út nélküli, mostoha terepviszonyaival is elboldogulnak.

Lengyel János közlekedésbiztonsági szakértő szerint

ez a modell közel négy évtizede az egyik legkedveltebb terepjárója a katonai és rendvédelmi szerveknek az egész világon.

Ugyanúgy bírja a sivatagi port és a hőséget, mint a sarki fagyokat, havat, nem tesz kárt benne a trópusi eső sem, egy félméteres gázlón simán áthajt, rugózása a hegyi terepekre is alkalmassá teszi. A magyar rendőrség által beszerzett modellek emellett kúszásvezérlő programmal is rendelkeznek: az automatika az út- és forgalmi viszonyok mellett extrém, lassú, szakaszos haladást igénylő esetekben maga választja ki a megfelelő nyomatékot, így csökkentve a fogyasztást. A rendőrségi Toyotákat felszerelték körkörös kamerarendszerrel, holttér figyelő rendszerrel, az egyedi olajzöld, matt hatású festése pedig kevésbé sérülékeny, mint az átlagos fényezés.

A rendőrségi használatra szánt terepjárók természetesen megkapják a megkülönböztető fény- és hangjelző berendezéseket, a sofőröknek pedig a gyártó európai forgalmazója elméleti és gyakorlati típusismereti oktatást is tartott.

Az 52 Toyota a déli és keleti határokkal rendelkező nyolc megye határrendészeti igazgatóságaihoz kerül.

A legnagyobb haszna azokon a területeken lesz, ahol az országhatárt nem védi az ideiglenes biztonsági határzár kerítése. Ez azért is fontos, mivel az illegális bevándorlás visszaszorításán dolgozó bűnügyi felderítők információi és a statisztikai adatok is azt bizonyítják, a migrációs nyomás ma a műszaki zár nélküli zöld határra tolódott át. A Vezess.hu szerint a rendőrség által hadrendbe állított új terepjárók idén februárra érvényes alapára 15 millió forint, vagyis

ez az utóbbi idők egyik legnagyobb, több mint háromnegyed milliárdos kormány által támogatott gépjárműpark fejlesztése.

Hóban, fagyban, tengelyig érő sárban: edzett terepjárókat kaptak a határvadászok
Fotó: Police.hu

A Toyota Land Cruisert használja többek között a lengyel határőrség, az olasz és a francia csendőrség, a finn rendőrség, a Scotland Yard, a kanadai állami, a városokon kívüli területeken illetékes rendőrség, a Royal Canadian Mounted Police, a marokkói és az egyiptomi rendőrség. Ezt a típust rendszeresítették a spanyol határőrségnél, a német hadsereg egyes alakulatainál, az Európában és Ázsiában állomásozó amerikai katonai egységeknél és a francia idegenlégiónál is. Megbízhatósága, terhelhetősége kiemelkedő, szervizigénye alacsony. Az arab országokban és Afrikában nem mennek ritkaságszámba az olyan harminc évnél öregebb Land Cruiserek sem, melyekbe már egymillió kilométert is megtettek eddigi tulajdonosaik. A Toyota terepjáróit a terroristák is használják, a gyors mozgás miatt az ISIS is Land Crusiserekből álló konvojokkal indította támadásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.