A víruskutató szerint hasonló hatásfokúak a vakcinák

A vakcina hatására termelődő ellenanyag elsősorban a létfontosságú belső szerveket és a központi idegrendszert védi.

Veres László István
Forrás: mti2021. 02. 07. 12:01
null
Koronavírus - A regisztrált legidősebbek is megkapják a védőoltást Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A koronavírus elleni vakcinák hasonló hatásfokúak – mondta Rusvai Miklós víruskutató vasárnap az M1 csatornán. A szakember kifejtette: az oxfordi AstraZeneca termékénél ártalmatlan vírusba építették be a koronavírus tüskefehérje-kódoló génjét, amelynek hatására az emberi szervezet olyan ellenanyagot tud termelni, amely jó eséllyel megvéd a súlyos megbetegedéstől.

– Százszázalékos védelmet ez az oltás sem ad, mindig vannak olyanok, akiknél valamiért nem termelődik ellenanyag, így nem alakul ki a védettség, de a kilencven százalékot meghaladó hatékonyság már nagyon jónak számít – tette hozzá.

Közölte, a vakcina hatására a vérben termelődő ellenanyag elsősorban a létfontosságú belső szerveket, például a tüdőt, a szívet, a központi idegrendszert védi, így fennmarad a szervezet működőképessége. Ugyanakkor a nyálkahártyában az oltás hatására kialakuló védelem gyengébb; a felső légutakban vírusrészecskék képződnek, amelyek kiürülnek a szervezetből.

– A fertőződést tehát nem akadályozza meg az oltás, de elkerülhető a súlyos megbetegedés, és nagyságrendekkel kevesebb vírus jut ki a szervezetből a környezetbe.

Így jóval kisebb a járvány terjedésének a veszélye, és erősödik a nyájimmunitás – hangsúlyozta Rusvai Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.