A volt MÚOSZ-elnök továbbra is a kínai vakcina alkalmazása ellen érvel

Hargitai Miklós a barátainak és az ismerőseinek sem ajánlaná a vakcinát.

Forrás: MANDINER.HU2021. 06. 03. 23:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány, valamint a MagNet Bank támogatásával megszervezett Zsurnaliszta Vitaesten Kereki Gergő, a Mandiner társfőszerkesztője vitázott Hargitai Miklóssal, a Népszava főszerkesztő-helyettesével, aki egészen múlt szombatig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke is volt – olvasható a Mandiner cikkében.

A beszélgetésben a többi között érintették a hazai baloldal keleti vakcina elleni kampányát is, amivel kapcsolatban Kereki megemlítette, hogy Hargitai a Népszavában már akkor a a keleti vakcinák ellen hergelt, amikor még az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem fejezte be az oltóanyagok vizsgálatát: „Januárban arra lettem figyelmes, hogy a baloldali keleti vakcinák elleni kampányra mintegy rácsatlakozva, gyakorlatilag egész januárban – még mikor az engedélyezés folyamatban volt – a keleti vakcinák ellen hergeltél ezekben a publicisztikákban”.

Hargitai úgy vélte, a kínai vakcina nem fogja segíteni az átoltottságot

„Ki fog derülni, hogy a kínai biznisz sem gyorsítja meg a nemzet átoltásának folyamatát – ugyanúgy egyébként, ahogy nem gyorsította meg az orosz sem” – írta Hargitai Péter januárban, Mellékhatások című publicisztikájában.

„Mintha a paksi atombizniszt játszanák újra kicsiben (hogy valójában mekkorában, majd akkor fog kiderülni, ha a számlát is mellékelik). Kinyitjuk a kaput, hogy az ismeretlen és ellenőrizetlen keleti technológia bejöhessen Magyarországra, és így az EU-ba is. Átvállaljuk a gyártótól az összes társadalmi és anyagi kockázatot; gondoljunk csak arra, ki fogja viselni a felelősséget, ha az orosz vagy a kínai oltóanyag használata nyomán tömeges egészségkárosodás következik be” (...) „Ezek régi metódusú, kevéssé biztonságos, alacsony(abb) hatékonyságú szerek” – állította a Népszava főszerkesztő-helyettese január végén.

Hargitai ugyanebben az publicisztikájában azt is írta, hogy a dán oltási tervet kellene követni. Hiszen „Dániában nem regisztráció van, hanem az állam felhívja, azaz megkéri az állampolgárokat – életkor és egészségi állapot szerint – a vakcinázásra”. A magyar átoltottsági adatok egyébként lassan három hónapja folyamatosan jobbak, mint a dán adatok.

Az akkor még MÚOSZ-elnök Hargitai egy későbbi, február elején született írásában sem a kínai vakcinák használatára buzdított. Ekkor azt írta: „Egészségügyi szempontból az, hogy transzparens III. fázisú klinikai vizsgálati eredmények híján – abban az értelemben, ahogyan ezeket a fogalmakat Európában használják – nem tudjuk, mit nyomnak belénk, nincs megbízható információnk a mellékhatásokról.”

Az orosz vakcinát is támadták a Népszavában

Február közepén ismét a keleti vakcinák hatékonyságát firtató írást közölt a Népszava főszerkesztő-helyettese, ezúttal a Szputnyik V vakcina hatásosságát megkérdőjelezve. Ebben úgy fogalmazott:„Nem beszélünk továbbá arról sem, hogy az orosz vakcina hatásosságát olyan klinikai vizsgálati adatokra alapozva állapították meg, amelyeknek a megbízhatóságában még az orosz sajtó is kételkedik. Nem firtatjuk, azonos-e a mintául küldött oltóanyag minősége azzal, amit nagy tételben kapunk (holott a magyar vizsgálók már kimondták, hogy nem azonos), mert hátha Oroszország megorrol.”

Ugyanebben az írásában pedig ismét a kínai oltóanyagok ellen foglalt állást: „Arról pedig végképp nem esik szó, hogy Kínában minden évre jut egy oltóanyagbotrány – tömeges tragédiákkal –, amelyeket még a az ellenőrzött állampárti média körülményei között sem lehet teljesen eltitkolni; hogy a vakcinagyártás színvonala egyenetlen, a gyártási gyakorlatba pedig simán belefér, hogy az ampullában nincs hatóanyag, nem az a hatóanyag van benne, vagy nem annyi, amennyit a felirat feltüntet.”

Hargitai nem csak a keleti vakcinákat támadta írásaiban, de egy májusi írásában az oltási regisztrációs rendszert is eltörölte volna.

„Amúgy, ha az Orbán-kabinetnek valóban a vakcinázás tempójának felpörgetése lenne a célja, néhány egyszerű lépéssel látványos eredményeket érhetne el. Elegendő lenne a Rogán-minisztériumhoz befutó, teljesen értelmetlen regisztráció eltörlése, az uniós engedéllyel rendelkező és a gyakorlatban is bevált oltóanyagok (leginkább a Pfizer és a Moderna) használata a keleti varjúhájak erőltetése helyett” – írta Hargitai Miklós még májusban a Népszavában.

A volt MÚOSZ-elnök fenntartja az álláspontját

A beszélgetés további részében Hargitai Miklós kijelentette, hogy továbbra is fenntartja a keleti vakcinák elleni álláspontját:

„aki tőlem tanácsot kért – családban, bárhol máshol – azoknak elmondtam az összes ezzel kapcsolatos ellenérvemet” – jelentette ki Hargitai Miklós.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.