A Welsz-iratok ügyében újabb nyomozás indul

Welsz végórái 2014-ben az MSZP akkori elnökhelyettesének, Simon Gábornak a lebukásával kezdődtek. A politikust különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolták meg.

2019. 04. 10. 6:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz – nem közszereplő – terhelt ellen emelt vádat eddig a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Welsz-iratok alapján közokirat-hamisítás miatt, valamint egyikük ellen még nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt is az elkövetés helye szerinti illetékes bíróságokon – tudta meg lapunk Kovács Katalin főügyészségi helyettes szóvivőtől.

Az ügyek túlnyomó részében már jogerős ítélet született, jellemzően pénzbüntetést szabtak ki. Ezen túlmenően közokirat-hamisítás miatt öt személy ellen tovább nyomoznak.

Ugyanakkor az alapügyben, amelyben 132-rendbeli közokirat-hamisítás miatt indult vizsgálat, nem történt gyanúsítás, az eljárást az ügyészség megszüntette, mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, illetve elévülés folytán a büntethetőség megszűnt.

Egyidejűleg az ügyet – hét természetes személyt érintően – a költségvetési csalás miatti eljárás folytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező NAV Bűnügyi Főigazgatóságára tették át.

A sokak által politikai kalandornak tartott Welsz Tamás (képünkön) bissau-guineai diplomata-útleveleket, illetve rendszámokat, adóhivatali igazolásokat árult a politikai „felvilág” és az alvilág számos jól fizető szereplőjének.

A Vár budai oldalában, a Logodi utcában lévő irodájában hatástalanított AK–47-es gépkarabéllyal a falon fogadta üzletfeleit. Ötvenezer euróba került egy diplomata-útlevél, egy-kétezer euró a rendszám, ez utóbbival járva nem kellett súlyadót és parkolási bírságot fizetni.

Az illegális pénzeket legalizáló adóigazolások ára a pénzmosás összegétől függött, felső határa a csillagos ég volt.

Welsz végórái 2014-ben az MSZP akkori elnökhelyettesének, Simon Gábornak a lebukásával kezdődtek. A politikust különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolták meg, miután adózatlan pénzeket találtak hozzá köthető külföldi bankszámlákon.

Welszet is gyanúsítottként hallgatták ki, miután a nyomozók találtak egy hamisított bissau-guineai útlevelet Simon édesanyjának vezetéknevével, Derdák Gábor névre, a politikus adataival kitöltve.

A kalandor halála napján teherautónyi iratot adott át a nyomozóknak, majd az őt szállító rendőrautóban állítólag halálos mérget vett be. Az iratokat másfél évig a NAV vizsgálta eredménytelenül, majd a KNYF elvette tőlük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.