A WHO is biztonságosnak tartja az AstraZeneca oltóanyagát

Az AstraZeneca-vakcina továbbra is pozitív kockázati profillal bír, óriási potenciállal rendelkezve a fertőzések megelőzésében és a halálesetek csökkentésében szerte a világon – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet globális oltásbiztonsági tanácsadó bizottság (GACVS) Covid–19 albizottsága.

Munkatársunktól
2021. 03. 20. 10:18
Astrazeneca vaccine
epa08966496 (FILE) - A nurse prepares a dose of the Oxford/AstraZeneca Covid-19 vaccine at the NHS vaccine mass vaccination centre that has been set up in the grounds of Epsom Race Course, in Surrey, Britain 11 January 2021 (reissued 26 January 2021). AstraZeneca has denied reports of a reduced efficiacy of its COVID-19 vaccine. EPA/DOMINIC LIPINSKI / POOL Fotó: DOMINIC LIPINSKI / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021. március 17-én a járvány kezdete óta már több mint 120 millió Covid–19-fertőzésről és több mint kétmillió halálesetről számoltak be világszerte. Az oltás továbbra is egy lényeges eszköz a további megbetegedések és a halálesetek megelőzésében, valamint a világjárvány kontrollálásában – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális oltásbiztonsági tanácsadó bizottságának szombaton kiadott közleményében. Mint írják: eddig Európában több mint húszmillió adag AstraZeneca-vakcinát, Indiában pedig több mint 27 millió adag Covishield-vakcinát (az indiai Szérum Intézet által gyártott AstraZeneca-vakcina) adtak be. A GACVS Covid–19 albizottság 2021. március 16-án és 19-én ülésezett, hogy megvizsgálja az AstraZeneca Covid–19 oltást követő tromboembóliás (vérrög) eseményekkel és az oltást követő trombocitopéniával (alacsony vérlemezkeszám) kapcsolatos információkat és adatokat. Az albizottság áttekintette a klinikai vizsgálatok adatait és jelentéseit, amelyek Európából, az Egyesült Királyságból, Indiából és a VigiBase-től, a WHO egyedi esetek biztonsági jelentéseinek globális adatbázisából származtak.

Laczkó László belgyógyász-háziorvos az AstraZeneca vakcinájával olt be egy pácienst tiszadobi rendelőjében
Fotó: MTI/Balázs Attila

A rendelkezésre álló információk tudományos áttekintése alapján az albizottság az alábbi következtetéseket és ajánlásokat fogalmazta meg:

  • Az AstraZeneca Covid–19-vakcina (beleértve a Covishieldet) továbbra is pozitív előny-kockázat profillal bír, óriási potenciállal rendelkezve a fertőzések megelőzésében és a halálesetek csökkentésében szerte a világon.
  • A rendelkezésre álló adatok nem utalnak az alvadási események, mint például a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia általános növekedésére a Covid–19 vakcinák beadását követően. A Covid–19 vakcinák beadását követő tromboembóliás események bejelentett aránya összhangban van ezen állapotok várható diagnózisainak számával. Mindkét állapot természetesen előfordul, és nem ritka. A Covid–19-megbetegedésben is előfordulnak. A megfigyelt arányok az ilyen eseményeknél a vártnál alacsonyabbak voltak.
  • Nagyon ritka és trombocitopéniával kombinált egyedi thromboemboliás eseményekről, például az agyi vénás sinus trombózisáról (CVST) is beszámoltak az AstraZeneca Covid–19 vakcinával végzett oltást követően Európában, ám nem biztos, hogy az oltás eredményezte ezeket.
  • Az Európai Gyógyszerügynökség farmakovigilanciai és kockázatértékelési bizottsága az AstraZeneca Covid–19 vakcinával Európában összesen több mint húszmillió oltás közül 18 agyi vénás sinus trombózist vizsgált meg. E ritka események között okozati összefüggést egyelőre nem sikerült megállapítani.
  • Megfelelő oktatást kell biztosítani az egészségügyi szakemberek és az oltott személyek részére, hogy felismerjék bármely Covid–19-vakcinával végzett oltást követő nemkívánatos súlyos esemény jeleit és tüneteit, annak érdekében, hogy az emberek azonnali és megfelelő orvosi ellátást kérhessenek és kaphassanak.
  • A GACVS albizottság javasolja a tagországoknak az összes Covid–19-vakcina biztonságosságának felügyeletét és indítványozza a feltételezett nemkívánatos események bejelentését.
  • A GACVS albizottság egyetért az Európai Gyógyszerügynökség azon terveivel is, hogy tovább vizsgálják és figyelemmel kísérjék az oltást követő eseményeket.
  • A GACVS Covid–19 albizottság folytatja az összes Covid–19-vakcina biztonságosságával összefüggő adatok felülvizsgálatát, és szükség esetén frissíti az esetleges ajánlásokat.
  • A WHO Covid–19 vakcina-biztonság felügyeletének kézikönyve útmutatást ad az országoknak az új oltások biztonságosságának megfigyelésre és a nemkívánatos események adatainak megosztására.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.