A zsebtolvajlás legjobb ellenszere a megelőzés

Bár a nagy fesztiválok, a százezres tömegeket vonzó augusztusi tűzijáték lenne a zsebtolvajok igazi terepe, az elkövetkezendő hosszú hétvégén sem árt majd vigyázni értéktárgyainkra. A zsebtolvajok is ki akarják használni a csonka nyári főszezont, a rendőrök tanácsait megfogadva megnehezíthetjük, megelőzhetjük a lopásokat.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 08. 13. 15:28
Zsebtolvaj akcióban
Advent - A BRFK bűnmegelőzési sajtótájékoztatója az év végi ünnepekkel kapcsolatban Fotó: Mónus Márton Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minden rosszban van valami jó elvének idén augusztusi bizonyítéka, hogy nem tesz jót a zsebtolvajoknak a koronavírus. Kevesebb a tömegrendezvény, kisebb a zsúfoltság az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, az emberek a fertőzésveszély elkerülése miatt vigyáznak a megfelelő távolságtartásra. Márpedig a zsebesek alapvető módszere, hogy az áldozat közvetlen közelébe húzódhassanak. A fertőzés megelőzésének egyik alapelve most nem teszi lehetővé ezt a tolvajtaktikát, ám a zsebeseket nem kell félteni, megtalálják azokat a helyeket, helyzeteket, ahol bevethetik a trükkjeiket. Ám az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának munkatársai tudják ezt, és fel is készülnek a feladatra.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=-0ll2ElwAqc&feature=emb_logo

A százezreket vonzó zenei fesztiválok és az augusztus 20-i állami és nagyobb, városi ünnepségek a Covid–19 elleni védekezés miatt idén elmaradnak, de a kisebb nyári rendezvények – mint például a balatonfüredi bornapok – koncertek így is sokakat vonzanak. Az elemzők szerint a jövő héten, a négy napos hétvégén tele lesznek a balatoni strandok, sétányok, a szállodai foglalások szerint tömve lesznek az üdülőhelyek, turisztikai központok utcái, vendéglátóhelyei is, a tömeg, a lökdösődés, a tülekedés a zsebesek aranybányája. Gál Kristóf alezredes, a rendőrség szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, a rendőrök számítanak ara, hogy ezeken a napokon nagyobb lesz a tömeg a vonatokon, autóbuszokon, valamint a hosszú hétvége előtti bevásárlásoknál is. A szóvivő szerint idén március óta – amikor a Garay téren egy napon két zsebtolvajt is elfogtak a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói – nem érkezett bejelentés klasszikus zseblopásról, nincs módjuk, lehetőségük, így esélyük sem a tolvajoknak a bevált trükkök alkalmazására. Éppen ezért számítanak arra a bűnügyi felderítők, hogy a négynapos hosszú hétvége környékén beindulnak a zsebesek, ezért a zseblopásokra specializálódott nyomozók ajánlásai alapján hét tanáccsal igyekeznek felhívni a polgárok figyelmét a zsebesek elleni védekezésre. A hazai bűnözőkre kell figyelni, a külföldi – jellemzően román – zsebesek a vírusveszély miatti beutazási korlátozások miatt jelenleg nehezebben mozoghatnak.

  • Mindenki figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tartózkodik, vagy utazik, kézitáskáját tartsa maga előtt.
  • Senki ne tartson okmányokat, értékeket táskája külső zsebeiben.
  • Ajánlott különböző helyekre tenni a pénzt, a tárcát, okmányokat, lakáskulcsot, mobiltelefont.
  • Vásárláskor, az áru válogatásakor senki ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba.
  • Soha ne hagyja felügyelet nélkül értékeit, táskáját a strandokon, vendéglátó helyeken.
  • Ha gyanúsan viselkedő személyt lát, ellenőrizze értékeinek meglétét.
  • Ha tetten éri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget.
  • A zsebeseket ismerő nyomozók is ott lesznek a strandokon, utcákon, figyelik az ismert tolvajokat, illetve azokat, akik mozgásuk, magatartásuk alapján lopásra készülhetnek. A zsebtolvajok szatyrot, pulóvert, törölközőt terítenek az egyik kezükre, ezzel álcázzák a másik kéz vagy a társ kezének mozgását. Mindig többen dolgoznak, a tolvaj azonnal továbbadja a zsákmányt, hogy ha lelepleződik, ne találják meg nála a bizonyítékot. Hűvösebb időben vagy este jellemzően a vállukra vetett kabát takarásában nyúlnak bele a táskákba. Közlekedési eszközökre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros testi érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat. A vállon hordott vagy a földre helyezett táskából, kosárból, illetve a ruházat külső zsebeiből könnyen kivehetik a kinézett tárgyat. A zsebtolvajok könnyű prédának tartják a cipzáras, mágneszáras táskákat is, míg a csatos kivitelűvel nehezebben boldogulnak.

    A zsebtolvajok egész Európában jelen vannak, Olaszországban Róma és Firenze nevezetességei, Nápolyban a szűk utcák, a zsúfolt vonatok a vadászhelyeik. Párizsban az Eiffel-torony, Londonban pedig a West End környékén portyáznak, s a Tower, valamint az óriáskerék mellett is gyakran lopják meg a turistákat. Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (Eucpn) a 2018-as Labdarúgó Világbajnokság kezdetétől indított kommunikációs kampányt a zsebesek ellen. A Védd a zsebed! (#ProtectYourPocket) projekt az unió belső biztonsági alapjának támogatásával valósult meg. A zsebtolvajlás az egyik legelterjedtebb és legrégebbi bűncselekmény típus a világon, amelynek mindig komoly következményei vannak az áldozatokra nézve. Utóbbiaknak pótolniuk kell az elveszett irataikat, ez pedig sok időt és pénzt emészt fel, ha pedig tömeges jelenséggel állunk szemben, egy egész közösség biztonságérzetét csökkentheti. Ezért fogott össze 22 uniós tagország bűnüldöző és bűnmegelőző szervezete – köztük a magyar rendőrség is – az Eucpn és az Europol révén, hogy erejüket egyesítve tájékoztató kampányt indítsanak. Elise Maillard, az Europol szervezett vagyon elleni bűncselekményekkel foglalkozó európai multidiszciplináris platformjának (EMPACT) francia elnöke szerint fontos az embereket tájékoztatni a zsebtolvajok jelentette veszélyekről. A megelőzés a leghatásosabb fegyver a jelenség ellen folytatott küzdelemben.

    Kaláber bácsi iskolája

    Budapesten az 1900-as évek elejétől szabályos zsebes iskolát működtetett Zuglóban az Ógyalla téri lakásában. Bár Kaláber Sándor olvasni sem tudott, így nem ismerhette Dickens meséit, összeszedte a budapesti árva utcagyerekeket, akiket megtanított a zsebelésre. Próbababákon gyakoroltatta őket, a babák ruháira csengettyűket szerelt, ha valamelyik tanonc gyakorlása közben megszólalt a csengő, aznap vagy nem volt vacsora, vagy jött a pofon, a gyerek választhatott. Kaláber később modernizálta a próbababát, bedrótoztatta, villanycsengőre köttette, így jelezte a műszer a rossz végrehajtást. Ha sikerült a gyakorlat, akkor a diáké lett a kiemelt tárcában levő kétfilléres. Hogy jobban menjen a nyúlás, a gyerekek mutató és gyűrűs ujjaira a mester súlyokat kötözött, ezzel a két új meghosszabbodott, könnyebb volt velük kiemelni egy tárcát vagy egy zsebórát. A férfi taníttatta is a tehetséges lurkókat, nyelvekre, öltözködésre, eleganciára, hogy előkelőbb helyeken is bevethessék tudományukat. A Kaláber gyerekek később végiglopták Bécs, Monte-Carlo, Abbázia összes kaszinóját és luxusszállodáját, rendszeres apanázst küldve a mesternek. Kaláber 1930-ban nyomorban halt meg, minden értékét egy zuglói árvaházra hagyta.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.