Áder János a folyószennyezés elleni fellépésre kérte kollégáit

Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt. Áder János azt kérte a keletről szomszédos országok államfőitől, vessék latba befolyásukat a szennyezés megállításáért.

Forrás: MTI2020. 07. 07. 11:56
null
Vásárosnamény, 2020. február 28. Kommunális hulladék a Tiszán Vásárosnaménynál 2020. február 28-án. Kisebb árhullám vonul le a Tisza magyarországi szakaszán, és az árral egyre több kommunális hulladék érkezik Ukrajnából. A hulladékot a Felsõ-tiszai hulladék-mentesítési projektben résztvevõ úszómûrõl emelik ki a folyóból. Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levelekben – amelyek kedden kerültek fel a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára – az szerepel: az elmúlt időszak áradásai az ígéretek ellenére ismét nagy mennyiségű műanyag palackot és más hulladékot sodortak Magyarországra, amely járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza, az élővilágra súlyos hatással van és egyúttal visszataszító is.

Az államfő mindkét elnöknek címezve megjegyezte: a magyar kormány több alkalommal kérte már a szomszédos országok hatóságainak segítségét, de azt részükről az együttműködés hangoztatásán túl kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte.

Ahogy arra Áder János rámutat: a szennyezés legfőbb oka, hogy a lakosság a folyók árterébe rakja le a hulladékot.

A levelekből az is kiderül, hogy a Tiszán idén eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett, június 13. óta összesen 938 köbméter vegyes uszadék. A Szamosból ugyanebben az időszakban 846 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, a hulladékmentesítést pedig már a gépek sem bírják.

„Kiábrándítónak tartom, hogy a Tisza hulladékkal való szennyezése a sokszori fogadkozás ellenére sem hagyott alább, és immár tartós fenyegetést jelent a folyó törékeny ökoszisztémájára” – fogalmazott Áder János, aki a jelenségről azt írta: az nem méltó az európai normákhoz.

Az államfő az ukrán elnököt arra is emlékeztette, hogy a problémára tavaly egyszer már felhívta a figyelmét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.