Áder János levélben köszöntette a kitüntetett lengyel államfőt

Áder János köztársasági elnök szombaton levélben köszöntötte lengyel kollégáját, miután Andrzej Duda a koronavírus-járvány terjedése miatt lemondta magyarországi látogatását, és nem tudta átvenni kitüntetését. A levelet a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága bocsátotta az MTI rendelkezésére.

Forrás: MTI2020. 03. 15. 10:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő levelében – felesége nevében is – kifejezte őszinte sajnálatát a találkozó és a magyar-lengyel barátság napja alkalmából Csepelre tervezett rendezvények elmaradása miatt.

Közölte, emiatt nem lesz alkalma Andrzej Dudának személyesen átadni Magyarország külföldi államfőknek adományozható legmagasabb kitüntetését, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét a lánccal és az aranysugaras csillaggal.

Áder János levelében idézte azt a laudációt is, amelyet a március 20-ra tervezett csepeli rendezvényen szándékozott elmondani. Ebben emlékeztetett: Andrzej Dudát 2015-ben választották meg a Lengyel Köztársaság elnökévé, e minőségében pedig minden lengyel államfőjének és a néhai Lech Kaczynski szellemi örökösének vallja magát.

„Hazánk elkötelezett barátjaként, illetve az egyeztetett magyar-lengyel fellépés európai fontosságát jól látó államférfiként sokat tett a két ország érdekeinek védelméért és közös törekvéseinek előmozdításáért” – olvasható Áder János levelében.

A magyar államfő aláhúzta, Andrzej Duda „nemzetközi fórumokon következetesen képvisel hazánk számára is fontos ügyeket, így például elutasítja a kettős mérce alkalmazását az európai kapcsolatokban, és síkra száll azért, hogy helyre kell állítani a család intézményének méltóságát”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.