Adóhátralékkal rendelkező vállalkozók cége szakított a főváros maszkbeszerzésén

A Pesti úti blamát feledendő, ahol nagyon súlyos állapotú, elhanyagolt és kiszáradt idősek haltak meg a járvány első hullámában, a főpolgármester gyorsan maszk- és tesztek beszerzésbe fogott. Az alapvetően helyes célt azonban felettébb gyanús, teljesen ismeretlen vagy egyértelműen a baloldali pártpolitika holdudvarában lévő cégekkel teljesítették. A Bennfentes cikksorozatban foglalja össze, mit tudhatunk a beszerzésekről.

Forrás: bennfentes.net2021. 06. 01. 10:02
null
Forrás: Bennfentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros az alábbi időpontban és összeggel kötött szerződést a Rotatech Holding Kft.-vel maszkbeszerzésre:

2020. 03. 30. Rotatech Holding Kft. – 211 750 000 forint – 250 ezer FFP2-es maszk

Nézzük meg a nyertes Rotatech Holding Kft. hátterét!

A 211 milliós szakítás – az ismeretlen Rotatech Holding Kft. korábban gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt.

Furcsa módon választotta ki a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat azokat a cégeket, amelyekkel a járvány idején maszkbeszerzésre és tesztelésre szerződött: honlap és elérhetőség nélküli vállalkozást talán Fortuna közbenjárásával találták meg, amely jutányos, több mint 200 millió forintért leszállíthatta a 250 ezer darab FFP2-es maszkot.

Azonban ha kicsit a Rotatech Holding Kft. mögé nézünk, még további érdekességeket lelhetünk.

2020 első hónapjaiban Magyarországot, így Budapestet is utolérte a koronavírus-járvány. A fővárosi önkormányzat látszólag gyorsan próbált cselekedni. A veszélyhelyzet miatt a kormány a járvány elleni hatékony és hathatós fellépés érdekében a védekezésben részt vevő szerveknek biztosította, hogy eltérhessenek a normál közbeszerzési szabályoktól. Ezzel a lehetőséggel Karácsony Gergely élt és gyorsan vissza is élt: kihasználva a helyzetet olyan, általuk kiválasztott cégekkel kötött szerződéseket a fővárosi önkormányzat nevében, amelyek egyébként a szerződések teljesítésére alkalmatlanok voltak.

Mindeközben a szivárványkoalícióként összefogott baloldal hangosan kritizálta a kormány által bevezetett különleges jogrendet.

Az önkormányzat egy internetes oldal közérdekű adatkérésére adott válaszában azt állította, hogy korábban megpróbáltak ugyan közvetlenül Kínából beszerezni maszkokat, de a kínai cégek visszaléptek, még árajánlatot sem adtak nekik. Bár ez más önkormányzatoknak sikerült, a fővárosnak valamiért nem. Ezért külső cégeket kellett bevonni, akik beszerezték a védőeszközöket. De hogyan választották ki ezeket a cégeket?

A főváros korábban azt nyilatkozta, hogy telefonos és internetes felméréssel keresték meg a vállalkozásokat árajánlattételre.

Így akadtak a Rotatech Holding Kft.-re is. Szembetűnő azonban, hogy a szerződéskötés idején a Rotatech Holding Kft. még a nagy nyilvánosság számára és interneten is teljesen ismeretlen cég volt, gazdasági tevékenységet nem végzett, árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem.

Autó-, bútor- és parfümkereskedők

A cég ügyvezetői és tulajdonosai Török Zsolt, illetve Zhou Weihui nevű személyek. Török Zsolt a For&Go Bt. képviselője és beltagja, amelynek tevékenysége személygépjármű-kereskedelem, míg kínai üzlettársa illatszer-kereskedelemmel foglalkozik (Scudy Kft.). A főváros azonban valahogy mégis fellelte a Rotatech Holding Kft.-t és 2020. március 27-én 211 750 000 forint értékben megbízta 250 ezer FFP2 típusú maszk beszerzésével.

De nemcsak az elgondolkodtató, hogy a főváros hogyan talált rá egy ismeretlen cégre a semmiből egy több mint 200 milliós beszerzéséhez, hanem az is, hogy egy 2019-ben még semmilyen likvid eszközzel nem rendelkező cég hogyan tudott beszerezni 250 ezer darab FFP2-es maszkot, úgy, hogy az önkormányzat nem fizetett előleget.

A céget – rejtélyes háttere ellenére – egy helyen azonban mégis megtalálhatták: a Facebookon ugyanis korábban a pápai kórháznak maszkvásárlás céljából gyűjtöttek adományt a Pápai Társadalmi Összefogás nevű csoportban. A gyűjtés kezdeményezője elvileg – a cégnyilvántartás adatai szerint osztrák lakcímmel rendelkező – Török Zsolt volt, azonban a szervezést láthatóan Török üzlettársa, a bútorkereskedelemmel foglalkozó – szintén pápai – Erdősi Csaba intézte, akinek Török Zsolt a Camelot Holding Kft.-ben cégtársa.

Ez a cég egyébként egy 2020. április 30-i adóslista szerint Pápa önkormányzatának több mint ötmillió forint helyi adóval tartozott.

A cégnyilvántartás adatai szerint a céggel szemben jelenleg is folyamatban van egy végrehajtási eljárás, amelyet a Pápai Önkormányzat kezdeményezett 2019 októberében. Emellett a Rotatech Holding Kft. ügyvezetője feltehetőleg megegyezik azzal a pápai Török Zsolttal, aki a korábban felszámolt Retz Bútor Kft., illetve a bútoráruházakat korábban üzemeltető Poltrend Kft. alapítója is, ez utóbbi céget Török Zsolt még annak felszámolása előtt „átpasszolta” egy hongkongi személynek.

Egy hamis fuvarlevél és az, hogy csak a fővárosi maszkszerződés után vették fel a cég tevékenységi körébe a gyógyászati termék kiskereskedelmét, azt erősíti meg, hogy a Rotatech Holding köre először csak blöffölt azzal, hogy maszkokat tud beszerezni.

A nagy jótékonykodás során Török Zsolt üzlettársa, Erdősi Csaba Facebook-oldalán 2020. március 24-én közzétett egy fotót, amellyel azt kívánta igazolni, hogy az állampolgári támogatások jó helyre kerültek, mert megérkezett a pápai kórháznak szánt maszkszállítmány.

Fotó: Bennfentes

Azonban ezt a fuvarlevélszámot (7033475912) a DHL oldalán lekérdezve egy 2020. szeptemberi USA–Svájc közötti fuvar adatai láthatók.

Fotó: Bennfentes

Csak a Főváros megrendelése kellett, nyomban felvirágzott a cég

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 211 750 000 forint ellenértékű megrendelését követően a Rotatech Holding Kft. azonban valóban szárnyalni kezdett.

A fővárossal kötött szerződést követően létrehozták a Maszk Pont nevű kereskedelmi láncot,

amely 2020 végére már 45 kereskedelmi egységet működtetett országosan a Tesco-áruházakban, és folyamatosan terjeszkedtek.

Emlékezzünk, ez az a cég, amelynek a szerződéskötés idején árbevétele, alkalmazottja nem volt, székhelyét cégtábla nem jelölte, továbbá ekkor még interneten keresztül sem volt elérhető: nem volt holnapja és Facebook-oldala sem. Az oldal névjegye egyébként nem utal a hálózatot működtető Rotatech Holding Kft.-re, az csak az árusító pultjain jelenik meg. Azonban honlapja továbbra sincs a cégnek, telefonszám a Facebook-oldalon nem lelhető fel, jelenleg is kizárólag e-mailen lehet kapcsolatot tartani velük.

Fotó: Bennfentes

Hogyan fordulhatott elő, hogy egy üres, árbevétel és alkalmazottak nélkül dolgozó cég a Karácsony-féle beszerzést követően hirtelen olyan szárnyalásba kezdett, hogy számtalan árusítóhelyet tudott nyitni?

A megfejtés az árképzésben kereshető.

A Bennfentes által megszerzett szerződés szerint a Rotatech Holding Kft. nagyon jó áron szállította le a fővárosnak a 250 ezer darab FFP2-es maszkot, mégpedig 847 Ft + áfa, azaz összesen 1070 forintos darabáron.

Az adásvételi szerződés aláíró felei:

Fotó: Bennfentes

A szerződés tárgya és a vételár:

Fotó: Bennfentes

A szerződés ellenjegyzői.

Érdekesség, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem adta a nevét a szerződéshez, az aláírást rábízta Kiss Ambrus helyettesére.

Fotó: Bennfentes

A Rotatech Holding Kft. által vállalt szállítási ár:

Fotó: Bennfentes

2021 május végén a kiskereskedelmi piacon bruttó 58 és 108 forint közötti áron is vásárolhatunk egyetlen darab FFP2-es maszkot. Vagyis a főváros a jelenlegi árakhoz képest közel hússzoros áron vásárolt be FFP2-es maszkból 2020 márciusában.

Még ha el is fogadjuk az érvelést, hogy akkoriban minden védőfelszerelés beszerzési ára az egekben volt, egy 250 ezer darabos megrendelésnél nehezen elképzelhető, hogy nem volt mennyiségi kedvezmény, vagy a kedvezmény ellenére is hússzoros áron szállított a Rotatech Holding Kft.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Bennfentes

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.