Adót csökkentene a fideszes önkormányzat Komáromban

Adócsökkentés formájában további segítséget nyújtana a kisvállalkozásoknak és a magánembereknek a komáromi fideszes vezetés. A javaslatok értelmében egymillió forintos adóalapig teljesen elengednék a helyi iparűzési adót, és 2021-ben a magánszemélyeknek felfüggesztenék az úgynevezett garázsadót is.

Magyar Nemzet
2021. 01. 10. 13:39
null
Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere. Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó, többéves adócsökkentési program bevezetését javasolja a kis- és középvállalkozói szektornak Komárom önkormányzata pénzügyi bizottságának elnöke. Vajda Bence (Fidesz–KDNP) a közösségi oldalán is megosztotta az adócsökkentés terveinek részleteit.

Az iparűzési adó eltörlése egymillió forintos helyi iparűzési adóalapig, illetve az építményadó, a „garázsadó” magánszemélyek esetében történő felfüggesztése 2021-ben – ismertette röviden a könnyítések lehetséges irányait.

– A mentességi értékhatárt a következő években fokozatosan emelni kívánjuk! Egy átfogó, „felmenő rendszerű”, folyamatosan városunk aktuális gazdasági lehetőségeihez igazított többéves adócsökkentési program valódi segítséget nyújthat a helyi vállalkozásoknak. Az adócsökkentés a társaságok likviditási helyzetének javításán keresztül nagyban hozzájárulhat a munkahelyek hosszútávú megőrzéséhez, versenyképességük, végső soron pedig Komárom versenyképességének növeléséhez. Számításaink szerint a programnak köszönhetően jelen önkormányzati ciklus végére, azaz 2024 őszére több tízmillió forint marad a komáromi kis- és középvállalkozói szektorban – fejtette ki a fideszes önkormányzati képviselő.

– Bizottsági elnökként, képviselőként és magánemberként, könyvelőként dolgozó közgazdászként is azt gondolom, hogy csak ebbe az irányba tudjuk megtalálni a megoldást a vírus okozta válsághelyzetre – nyilatkozta lapunknak Vajda Bence. A képviselő hozzátette, ha a költségvetés keretei lehetővé teszik, az adócsökkentési program más önkormányzatoknak is példamutató lehet.

Molnár Attila polgármester és Vajda Bence önkormányzati képviselő választási plakátja. 2019-ben a Fidesz nagy többséget szerzett a városi közgyűlésben. Fotó: Facebook/Komáromi Fidesz

– A javaslatok befogadását vizsgáljuk – mondta a Magyar Nemzetnek a város fideszes polgármestere. Molnár Attila kiemelte: a könnyítéseket az ő kérésére tervezte meg a pénzügyi bizottság, a következő hetekben pedig a város költségvetésének véglegesítése után léphetnek hatályba.

Az állam már megfelezte a kis- és középvállalkozások adóját, Komárom számára, mivel 25 ezer fő alatti településről van szó, a kieső összeg kompenzációja automatikus lesz. A város viszont ezen felül is segíteni kíván a legkisebbeknek, úgy mint az egyéni vállalkozásoknak és az egy-két fős kis cégeknek – nyilatkozta a helyi televíziónak a polgármester.

Molnár Attila azt is kiemelte, hogy ezen tervezett adóelengedések mellett a meglévő családtámogatási rendszert is bővíteni szeretnék. A gyermeket vállaló családok kelengyepénzét megdupláznák, kétszázezer forintra emelkedne az összeg. A fiatalok első lakáshoz jutását pedig egyszeri vissza nem térítendő összeggel támogatnák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.