Afrikából gyalogosan jönnek a migránsok Európa felé

A rendőrség által meghallgatott határsértők között egyre több a magát észak-afrikainak mondó személy. Az elemzők szerint a hűvösebb tengeri időjárás és az olasz parti őrség sűrűbb járőrözése miatt választják a határsértők Görögországon keresztül a balkáni, gyalogos útvonalat Európa belseje felé.

Végh Attila
2020. 10. 26. 16:46
Október 25-ei migránscsoport Tiszaszigetnél
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosszul hitték a hosszú hétvégén próbálkozó határsértők, hogy a rendőrök a nemzeti ünnep és a pihenőnapok miatt kevesebben lesznek az országhatárokon. A határrendészek bírták az óriási nyomást, naponta átlagosan kétszázötven határsértővel szemben kellett intézkedniük. Az ország belső részében is éberek voltak a rendőrök, a nyugati határszélen és a fővárosban is lekapcsoltak illegális bevándorlókat. A migránsok nemzetisége alapján arra lehet következtetni, hogy az olasz parti őrség sűrűbb és szigorúbb tengeri határellenőrzése miatt sok afrikai migráns is a szárazföldi határt választja, jemeni, líbiai, marokkói, tunéziai és palesztin határsértőket kellett kiutasítani Magyarországról.

Csak hétfő hajnalban közel 100 migránst és egy embercsempészt fogtak el a rendőrök az ország déli határszakaszán. A legnagyobb nyomás vasárnap volt, október 25-én csak a csongrádi végeken 61 migránst fogtak el a határt védő műszaki zár magyar oldalán, 23 próbálkozót pedig még a kerítéstől visszazavartak szerb területre a rendőrök. Öt török férfit Csanádpalotánál fogtak el, gyalogosan, nagy valószínűséggel kamionban akartak átszökni, de a sofőr megijedt, és a határ előtt leszállította őket. Ugyanitt megbukott egy autócsempész is, aki Románia irányába akarta elhagyni az országot egy lopott, Spanyolországban körözött luxus terepjáróval, az autót a rendőrök lefoglalták, a sofőrt a madridi hatóság kérésére őrizetbe vették.

Fotó: Police.hu

Hercegszántó és Hóduna térségében vasárnap 111 migránst fogtak el és fordítottak vissza. A tompai határátkelőhely kamionok rakományát átvilágító röntgene 12 bujkálót vett észre, a nyomok alapján egy szerb parkolóban törhették fel a teherautók rakterét, de nem volt bizonyíték arra, hogy a sofőrök tudtak volna a potyautasokról. Ugyanezen a napon Hegyeshalom térségében először négy migránst – egy libanoni és egy afgán házaspárt – majd két szír bevándorlót tartóztattak fel a rendőrök. Egy új módszer szerint a kilépésre várakozó teherautók fedezékében gyalogosan próbáltak átsurranni Ausztriába, mintha valamelyik kamionhoz tartoznának, és csak a fuvarlevél intézése miatt mennek előre gyalog. Éjfél után pár perccel Budapesten, a II. kerületben is igazoltattak a rendőrök négy, csomagokkal ácsorgó férfit. Kiderült, hogy szír határsértők, akik nagy valószínűséggel a Bécs felé induló fuvarra vártak, és az eléjük érkező embercsempész a rendőröket meglátva elhajthatott.

Fotó: Police.hu

Szombaton, október 24-én tíz esetben intézkedtek határsértőkkel szemben a csongrádi területre vigyázó határvadászok, 79 migránst elfogtak, 25 határsértést megakadályoztak. A migránsok török, palesztin, líbiai, jemeni, szír, afgán, egyiptomi, tunéziai, illetve marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, mindannyiukat visszakísérték Szerbiába. Délután egy bolgár teherautóban négy olyan csónakmotort találtak a rendőrök, amik a múlt héten tűntek el: a Makói Rendőrkapitányság lefoglalta a rakományt, lopás bűntett miatt eljárás indult a sofőr ellen.

Fotó: Police.hu

Hercegszántónál 72 határsértőt sikerült elfogni, Tompánál egy afgán férfi egy kamion légterelője alatt próbált láthatatlanná válni, ám nem sikerült a trükk. Békés megyében húsz, Beregsuránynál egy migráns sétált át a zöldhatáron, mindannyiukat helyben elfogták és átadták a román csendőrségnek. Az M1-es autópályán egy németországi menekültjogi státusszal rendelkező szír férfi egy német rendszámú autóval próbálta meg Münchenbe vinni honfitársait, akik nem rendelkeztek európai vízummal, mindannyiukat előállították.

Fotó: Police.hu

Október 23-án Várpalotánál egy lengyel embercsempészt tartóztattak fel, tíz migránst fuvarozott, a csempész ellen eljárás indult. Csongrád-Csanád megye területén 93 esetben írtak jelentést a rendőrök határsértők elfogásáról. Ásotthalomnál a Készenléti Rendőrség járőrei egy 25 méter hosszú, frissen ásott alagutat is felfedeztek. Valószínűleg itt jutottak át azok a jogsértők, akiket 1 óra 30 perckor Ásotthalom külterületén, egy belga honosságú kisteherautó rakterében találtak megbújva. A 37 fős csoport tagjai szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták. A jármű környékbeli vezetőjével szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárás indult, a bíróság október 26-án letartóztatta. Szatymaznál négy szír migránst fogtak el, akiket az embercsempész gyalogosan akart átirányítani Magyarországra.

Bács-Kiskun megyében pénteken 66 illegális bevándorlót fogtak el a határrendészek, a magyar–román határszakaszon 12, Baranya megye területén, a horvát határon 14 migránst utasítottak ki az országból elfogásuk és meghallgatásuk után. Sopronnál egy 33 éves indiai férfi próbált meg autóban négy szír férfit Ausztriába csempészni, ő is egy embercsempész banda tagja lehetett, a rendőrök elfogták, a bíróság letartóztatta a csempészt.

A rendőrség migrációs ügyekben jártas bűnügyi felderítői szerint a jövő hét napos, száraz időjárása a korai alkonnyal és az éjszakai, hajnali ködökkel migránsok százait vonzza majd a magyar határvonalhoz, ezért megerősítették az őrséget mind a szerb határ menti műszaki zár mellett, mind a román és a horvát határszakasz zöldhatárain.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.