Aggályos lehet Hadházyék online aláírásgyűjtése

Aggályosnak tartja-e Hadházy Ákos parlamenti képviselő aláírásgyűjtését a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, fennáll a törvénytelen adatszerzés esélye?

Forrás: Hír TV2019. 06. 18. 13:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Velkovics Vilmos műsorvezető erős felütéssel indította a műsort. Mint mondta, sok jel utal arra, hogy magyar állampolgárok adatai Amerikába kerülhettek, melyet Péterfalvi Attila korábban aggályosnak nevezett. A kérdés: Indítanak vizsgálatot?

A NAIH elnöke elmondta:

Egy interjú keretében mutatták meg nekem a különböző adatvédelmi tájékoztatókat. Itt fontos hangsúlyozni, hogy az interjú adásakor Hadházy Ákos egyéni képviselőnek a papíralapú adatgyűjtési tájékoztatóját láttam, mely az íveken rajta van, illetve annak az internetes aláírásgyűjtésnek a honlapján, amely szintén ad tájékoztatót. A kettő nem ugyanaz.

Az eredeti kérdésre a választ nem lehet kiolvasni az online tájékoztatóból és ezt hiányolom, ugyanis a GDPR adatvédelmi rendelet alapján, ha külföldre történik adat továbbítás – külföld alatt azokat az országokat értjük, ahol nincs európai szintű adatvédelem – erre külön föl kell hívni a figyelmet és tájékoztatni kell. Ebben a vonatkozásban két adatfeldolgozót érdemes kiemelni. Az egyik egy kanadai, torontói feldolgozó. Kanada rendelkezik megfelelő adatvédelemmel egy döntés értelmében. A másik, egy amerikai adatfeldolgozóról viszont semmilyen információnk nincs. Nem szól arra nézve tájékoztató, hogy az adatok kikerülhetnek oda, azonban felhőszolgáltatás esetén egyértelműen kikerül az információ és erre nézve semmilyen igazolás nincs. Nem csak arról, hogy kikerülnek, hanem, hogy a megfelelő védelmet mire alapozzuk, mik azok a bizonyítékok, melyekkel az adatok védelme megvalósul.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.