Ahmed Hamed támogatóinak sem válaszol Ciprus

A liberális jogvédők azt sürgették, hogy szülessen döntés a 2015-ös röszkei zavargásokban főszerepet játszó szír férfi befogadási kérelme ügyében.

2019. 07. 25. 6:41
null
Fotó: MTI/Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ciprus semmilyen megkeresésre nem reagál Ahmed Hameddal kapcsolatban, a szigetország hatóságai nem válaszoltak az elítélt mellett már korábban is kiálló liberális jogvédők megkeresésére sem, akik azt sürgették, hogy szülessen döntés a 2015-ös röszkei zavargásokban főszerepet játszó szír férfi befogadási kérelme ügyében. Mint ismert, Ahmed Hamed felesége és a gyerekei is Cipruson tartózkodnak, ám az elítéltnek nincs semmilyen érvényes személyes irata. Ez azért is jelent problémát, mert Hamedet kiutasították az országból azzal egy időben, hogy tavaly szeptemberben jogerősen ötéves börtönbüntetésre ítélték. A büntetése kétharmadát a férfi letöltötte, így idegenrendészeti őrizetbe helyezték. Korábban a külügy próbálta felvenni kapcsolatot a Földközi-tengeri országgal az ügyben, ám akkor sem érkezett semmilyen reakció.

Mint ismert, Ahmed Hamed 2015. szeptember 16-án részt vett a röszkei határátkelőnél kitört zavargásokban, és erőszakkal fenyegetve, köveket dobálva próbálta rávenni a rendőröket, hogy engedjék be Magyarországra az ott összegyűlt migránsokat. A férfi idegenrendészeti őrizetének határidejét a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal indítványára meghosszabbították.

Nemrégiben arról is beszámoltunk, hogy az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyva a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította azt a keresetet, amelyet Ahmed Hamed a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen nyújtott be. Az elítélt tavaly februárban fordult a bírósághoz azzal, hogy szerinte az úgynevezett Soros-terv kapcsán indított nemzeti konzultációban megsértették a hírnevét. A jogerős döntés értelmében a szír férfinek 15 napon belül kellett megfizetnie kétszázezer forint plusz áfa ügyvédi munkadíjat az alperes számára, valamint hatszáznegyvenezer forintnyi fellebbezési illetéket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.