Akadályt gördíthet a Ház a börtönbiznisz útjába

A kormány által felszámolni kívánt „börtönbiznisz” volt a leghangsúlyosabb téma tegnap a parlamentben, ahol Tordai Bence szélsőjobboldali gyűlöletpolitikával vádolta meg a kabinetet. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára viszont arra emlékeztetett: 2010 óta a romák között a felére csökkent a munkanélküliség.

Bákonyi Ádám
2020. 02. 25. 6:41
null
Tuzson Bence (középen): Sokat javult a romák helyzete Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma szavaz az Országgyűlés a kormány előterjesztéséről, amellyel az úgynevezett börtönbizniszt akarják megállítani. A jogszabálytervezetről így tegnap is vita folyt a Házban. Napirend előtti felszólalásában Budai Gyula (Fidesz) úgy fogalmazott: a korábban lefolytatott parlamenti vita egyértelműen bebizonyította, hogy a baloldal a „börtönbiznisz” oldalán áll, „falaz” a bizniszben érintett balliberális és a Soros-hálózathoz tartózó ügyvédeknek. Utóbbiak közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen, ezekre az állam több mint kilencmilliárdot fizetett ki, ennek viszont hetven százaléka ügyvédi letéti számlákon landolt.

– A börtönbiznisz megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja az államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat és sérti az emberek igazságérzetét – jelentette ki.

Az igazságügyi tárca államtitkára válaszában emlékeztetett, hogy Magyarország 1993 óta tagja az Emberi Jogok Európai Egyezményének, de csak 2010 után vált „slágertémává” a börtönviszonyokkal kapcsolatos terület, miután a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért pereket indított Strasbourgban. Völner Pál közölte: miután a kártérítések összege közel tízmilliárd forint, most törvényjavaslatban kezdeményezik a kifizetés felfüggesztését, és közben a nemzeti konzultáción kikérik a választópolgárok véleményét, hogy milyen megoldási javaslataik lennének ebben az ügyben.

Tuzson Bence (középen): Sokat javult a romák helyzete
Fotó: Teknős Miklós

A párbeszédes Tordai Bence szélsőjobboldali gyűlöletpolitikával vádolta meg a kabinetet, miközben a romagyilkosságokról emlékezett. „Ma ismét szélsőjobboldali, félkatonai szervezetek masíroznak a cigánytelepeken, és ismét gyilkos szavakat lehet olvasni az újságokban és gyilkos szavakat hallani a Parlamentben” – fogalmazott Tordai, közölve, hogy feljelenti a fideszes Horváth Lászlót, valamint a Mi Hazánkban politizáló Dúró Dórát, akik szerinte uszítást követtek el.

Tuzson Bence válaszában szégyenfoltnak nevezte a romagyilkosságokat, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy azok éppen Tordai pártszövetségeseinek, a szocialistáknak a kormányzása alatt történtek, majd utalt a baloldal és a volt radikálisok összeborulására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára szerint Tordaiéknak is azzal kellene foglalkozniuk, hogy miként lehet felemelni a cigányságot, ám ehelyett perek indítására uszították őket. – Az ő felemelkedésük útja az oktatáson keresztül vezet – szögezte le Tuzson, hangsúlyozva, hogy 2010 óta a romák között a felére csökkent a munkanélküliség és a szegénység.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.