Akciócsoport koordinálja a segíteni vágyók felajánlásait

Megszűnnek a karitatív szervezetek önálló adománygyűjtő vonalai, helyette elindult a 1357-es adományvonal és a Segitunkegymasnak.hu weboldal.

Veres László István
2020. 03. 21. 14:00
SOLTSZ Mikls; KARDOS Istvn; GYRI-DANI Lajos
Budapest, 2020. március 21. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport megalakulása után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának udvarán 2020. március 21-én. Mögötte Gyõri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) ügyvezetõ alelnöke (b) és Kardos István, a Magyar Vöröskereszt fõigazgatója. Elindul a 1357-es adományvonal és a https://segitunkegymasnak.hu/ weboldal, elõbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos vezetésével létrejött az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport – jelentették be a szervezet szombati sajtótájékoztatóján. Révész Máriusz közölte, a koronavírus-járvány miatt rövid időn belül gyökeresen megváltozott az életünk; az iskolák ideiglenesen bezártak, és százezrek állása került veszélybe. – A magyarok azonban most is bizonyították, hogy a bajban képesek az összefogásra, folyamatosan érkeznek ugyanis a cégek és a magánszemélyek felajánlásai. Ezeket a kezdeményezéseket pedig koordinálni kell, amely feladathoz szükség van a kipróbált, régi szakemberek segítségére – tette hozzá Révész Máriusz, majd bejelentette, hogy megszűnnek a karitatív szervezetek önálló adománygyűjtő vonalai, helyette elindult a 1357-es adományvonal és a Segitunkegymasnak.hu weboldal. Utóbbin önkéntes munkát, oktatást, eszközöket, szállítást, szolgáltatást, informatikai segítséget, vagy ingatlant lehet felajánlani. Jelezte azt is, hogy hamarosan hazai hírességek közreműködésével a társadalmi szolidaritást és segítségnyújtást népszerűsítő tájékoztató kampányt indítanak.

Magyarország kormánya, a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Baptista Szeretetszolgálat együttműködésével megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács – ezt már Soltész Miklós, a szervezet elnöke tudatta.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, az egészségügyi veszélyhelyzet a karitatív szervezetek számára is új feladatokat és kihívásokat tartogat, mostantól nekik is szigorúbb feltételek szerint kell ellátniuk a munkájukat. – Az adománygyűjtés szabályai is szigorodtak, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács a kormány és az Operatív Törzs előírásai szerint jár el. A legfontosabb az emberi élet védelme, ezért munkájuk során a lehető legkevesebb személyes találkozásra törekszenek – jelentette ki.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az egyéni segítségnyújtás lehetőségeit is ismertette: most az idős emberek életének megkönnyítése az elsődleges feladat, legyen ez bevásárlás, gyógyszerkiváltás vagy kutyasétáltatás, ám fontos, hogy ezek is a legkisebb mértékű személyes érintkezéssel járjanak. Hozzátette, a nyugdíjasok segítése az önkormányzatokkal együttműködve, helyben kell, hogy megvalósuljon. Közölte azt is, hogy a segélyszervezetek magánszemélyektől jelenleg nem fogadnak be élelmiszer-, játék- vagy ruhaadományokat, ezeket ugyanis – a potenciális fertőzésveszély miatt – sem átvenni, sem kiosztani nem áll módjukban. A segíteni szándékozó polgárok inkább a 1357-es adományvonalat – Nemzeti Összefogás Vonala – hívják, vagy küldjenek sms-t ugyanerre a számra, amivel alkalmanként ötszáz forinttal támogathatják a rászorulókat. A pénzadományok fogadására létrehozták a Nemzeti Összefogás Számlát is, melynek száma: 11711711-22222222. A pénzadományok elosztását a karitatív munkacsoport koordinálja.

A Magyar Nemzet érdeklődésére megerősítette, várják továbbá a gazdasági társaságok felajánlásait is: legnagyobb szükség most tartós élelmiszerre van, amit csomagok formájában kívánnak eljuttatni a nélkülözőkhöz. Szükség van továbbá a távoktatást szolgáló digitális eszközökre (számítógépek, laptopok, okostelefonok) is, amelyeket a hátrányos helyzetű térségekben élő diákok részére osztanának szét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.