Akkorát bukott Pikó, hogy győztesnek hirdeti magát

Pikó András győztesnek hirdeti magát, de, mint már annyiszor, ezúttal is téved. Valójában pert vesztett a józsefvárosi polgármester. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az összes jogsértést elkövette az általa vezetett önkormányzat.

Munkatársunktól
2021. 06. 26. 11:59
PIK Andrs
Budapest, 2019. december 9. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A józsefvárosi önkormányzat állítása szerint jogtalanul kaptak tavaly nyáron a közétkeztetés ügyében ötvenmillió forintos bírságot – mint azt már több ellenzéki lapban közzétette. A Közbeszerzési Hatóság szerint valótlanságot állít az önkormányzat, az összes jogsértés megállt a bíróság előtt.

A történet éppen egy évvel ezelőtt, 2020 júniusában kezdődött, amikor Pikó András józsefvárosi polgármester a vészhelyzettel élve, vagy inkább visszaélve megszüntette a korábbi közétkeztetési szolgáltató szerződését a kerületben, és az Eurestre bízta a szolgáltatást.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta ezért a kerületet, és ötvenmillió forintos bírsággal sújtotta. Mellesleg az új szolgáltatót is megbírságolta – az Eurestre rájárt a rúd, ezekben a napokban a NÉBIH ellenőrzésén is megbukott.

 

Pikó András polgármester előbb nevezte meg a nyertest, minthogy a közbeszerzési eljárást lefolytatta volna
Fotó: MTI/Mohai Balázs

– A sajtóban megjelenő híresztelésekkel ellentétben valótlan, hogy jogtalanul bírságolta meg a józsefvárosi önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság. A Fővárosi Törvényszék nem vitatta a döntőbizottság által korábban megállapított, a közbeszerzési törvénybe ütköző hat jogsértés meglétét, új eljárás lefolytatására csak a bírság mértéke és a szerződés semmissége tekintetében kötelezi a döntőbizottságot az ítélet – ráadásul a bíróság az ügy folytatásaként kiírt nyílt eljárással kapcsolatos keresetet elutasította. Mindezek alapján a józsefvárosi önkormányzat mindegyik, közétkeztetési tárgyú eljárása a bíróság jogerős ítéletben is kimondottan törvényellenes volt – írta a Közbeszerzési Hatóság. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat az ítéletek alapján köteles megtéríteni a Közbeszerzési Döntőbizottság perköltségeit is.

A Fővárosi Törvényszék tehát az önkormányzat keresetét érdemben elutasította, és a döntőbizottság jogsértést megállapító döntését törvényesnek minősítette. A törvényszék csak és kizárólag az önkormányzat terhére kiszabott bírság és a szerződés semmisségét megállapító rendelkezés tekintetében rendelt el új eljárást az első, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás ügyében.

Ami a lényeg,

a pervesztes józsefvárosi önkormányzat jogsértéseket követett el, és emiatt a következő eljárásban sem ússza meg a büntetést.

Mint emlékezetes, tavaly tavasszal a Fidesz–KDNP józsefvárosi frakciója fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, mivel Pikó András kétes módon, a koronavírus-veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egymaga döntött egy új céggel való szerződéskötés mellett, és írt azzal alá több száz millió forint összegű szerződést.

– Botrányos, hogy Pikó András az eljárás során előbb nevezte meg a nyertest, minthogy az eljárást egyáltalán lefolytatta volna

– mutatott rá akkori közleményében a kormánypárti frakció.

Mint azt lapunk megírta: a baloldali polgármester a közbeszerzési eljárás előtt önhatalmúlag, egy személyben szüntette meg az együttműködést a korábban közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és egy új, külföldi érdekeltségű céget szerződtetett a közétkeztetési feladatok ellátására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.