Alapjogokért Központ: Instabil lehet a baloldali pártok alkotta kormány

A probléma az, hogy Olaszországban annyira jelentőssé és elsődlegessé vált a hatalom megszerzése, hogy a választók akarata háttérbe szorul – vélekedett Pócza István.

Forrás: MTI2019. 08. 28. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az instabil lehet majd az új olasz kormánytöbbség, ha az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) együttműködésével jön létre – mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pócza István hozzátette: a probléma az, hogy Olaszországban annyira jelentőssé és elsődlegessé vált a hatalom megszerzése, hogy a választók akarata háttérbe szorul.

A szakértő szerint a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy összeáll az M5S és PD, de az kérdéses, hogy mennyire lesz tartós az együttműködés, hiszen alapvető nézetbeli különbségek vannak a pártok között. A két párt már a kormányalakítás menetéről is különbözően gondolkodik, míg az M5S először a parlamenti székeket osztaná ki, addig a Demokrata Párt szerint először a közös kormányprogrammal kellene foglalkozni – fűzte hozzá.

Pócza István kitért arra is, hogy a szakértők között Európa-szerte gyanakvást keltett, hogy a Demokrata Párt – a brüsszeli elvárásoknak megfelelően – Romano Prodit, volt Európa Bizottsági tagot javasolta miniszterelnöknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.