Alapjogokért Központ: Jogilag támadható lenne a britek és a románok kihagyása az EB-ből

Ezzel destabilizáció indulna meg az EU intézményeiben és működésében is, valamit megkérdőjelezhetőek lennének a bizottság döntései – értékelt Pócza István.

Forrás: MTI2019. 11. 04. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője jogilag támadhatónak tartaná, ha az Európai Bizottság úgy alakulna meg, hogy a britek és a románok nem adnak biztost.

Pócza István hétfőn az M1 aktuális csatornán felidézte, hogy 2009 után elvileg csak a tagországok kétharmada ad biztost, a bizottság viszont – mivel a 2004-es megegyezés lehetőséget ad erre – megtartotta az egy tagállam egy biztos alapelvet. Szerinte azonban, ha az új bizottság a britek és a románok biztosa nélkül állna fel, az egyik lehetőségnek sem tenne eleget, és joghézag keletkezne.

Ezzel destabilizáció indulna meg az EU intézményeiben és működésében is, valamit megkérdőjelezhetőek lennének a bizottság döntései – értékelt.

Pócza István szerint a románok és a britek előnyére válhat, hogy az EU minél gyorsabban szeretné felállítani az új bizottságot, mert így engedékenyebbek lehetnek a biztosok meghallgatásán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.