Alapjogokért Központ: Politikailag motivált vita zajlik a jogállamiság kérdésében Brüsszelben

A jogállamiság helyzetéről szóló vita politikailag motivált – jelentette ki Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán, hozzátéve: az elmúlt tíz évben nagyon hasonló támadásokat kapott Magyarország az Európai Parlamentben.

Forrás: MTI2020. 01. 15. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazgató azt mondta, amióta a Fidesz-KDNP kormányozza Magyarországot, folyamatosan vitanapokat szerveznek az Európai Parlament liberálisai és szocialistái, ugyanakkor még nem sikerült bebizonyítaniuk azt, hogy rendszerszintű probléma lenne a magyarországi jogállamisággal vagy demokráciával.

„Ez nem egy összeesküvés-elmélet, hanem inkább egy összeesküvés-gyakorlat, hogy amikor nem a liberálisok és a baloldaliak vannak egy adott európai uniós tagállamban kormányon, akkor a demokrácia és a jogállam sérül, amikor pedig ők vannak kormányon, akkor ez az aggodalom nem merül fel Brüsszel részéről” – fogalmazott.

Hozzátette: ahhoz, hogy a kohéziós alapokhoz való hozzáférést összekössék különböző jogállami garanciákkal, alapszerződéseket kellene módosítani.

Egyébként sincs semmilyen összefüggés a kohéziós alapokhoz való hozzáférés és a demokrácia helyzete között. Ráadásul az, hogy világnézeti különbségek vannak a közép-európai kormányok és Brüsszel között, még nem jelenti azt, hogy másképpen működik itt a demokrácia – mondta Törcsi Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.