Alapjogokért Központ: Végre foglalkozhatunk az EU valódi problémáival

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek a többéves pénzügyi keretről és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelni hivatott európai helyreállítási tervről szóló maratoni tárgyalássorozatát értékelték az Alapjogokért Központ elemzői szerdai sajtótájékoztatójukon. Mint mondták, kiemelt fontosságú, hogy kikerült a szövegből a jogállamisági kondicionalitás és a pénzügyi források azonnali összekapcsolása, és Angela Merkel nyilatkozata szerint törekedni fog rá, hogy idén lezárják a hazánkkal szemben az Európai Parlament által erőltetett hetes cikkely szerinti eljárást.

2020. 07. 22. 14:47
null
Erősödhet a konzervatív politikai erők együttműködése az unióban Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM Fotó: Török János/DÉLMAGYAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország és Lengyelország által kiharcolt eredmények nemcsak pénzügyi, de politikai szempontból is jelentősek – állapították meg az Alapjogokért Központ elemzői. A két ország ugyanis elhárította, hogy teret nyerjenek olyan újabb politikai zsarolások, amelyeknek a migrációs válság kezdete óta tanúi lehettünk. Magyarország a tárgyalások során végig következetesen képviselte álláspontját, amely szerint az azonos fejlettségű országoknak azonos mennyiségű forrás kell hogy járjon, mindeközben pedig végig szolidáris maradt a járvány által leginkább sújtott déli országokkal.

Fotó: Alapjogokért Központ

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ projektvezető-helyettese szerint miniszterelnöki sikerről beszélhetünk, hiszen a megállapodás eredményeként mind a helyreállítási alap, mind a kohéziós források esetében nőtt a magyar részesedés, az eredeti tervekhez képest összesen hárommilliárd euróval.

Az eredmények közül kiemelt fontosságú, hogy kikerült a szövegből a jogállamisági kondicionalitás és a pénzügyi források azonnali összekapcsolása, továbbá Angela Merkel nyilatkozata szerint a német kancellár törekedni fog arra, hogy még idén lezárják a Magyarországgal szemben az Európai Parlament által erőltetett hetes cikkely szerinti eljárást.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője külön kiemelte a visegrádi országok, azon belül is a magyar–lengyel együttműködés fontosságát. Hangsúlyozta: optimizmusra ad okot, hogy ez az egység nem bomlott meg a napokban. Kettős mércének nevezte, hogy a holland miniszterelnök, Mark Rutte – aki a személyeskedést sem kerülve támadta Magyarországot –, a migrációs válság alatt előszeretettel hangoztatta az európai szolidaritás fontosságát, most azonban az uniós érdekekkel teljesen ellentétes pozíciót foglalt el. Mindezt azért tette, hogy Hollandia minél kevesebbet fizessen az uniós közös kasszába.

Kérdésre válaszolva Kurucz Orsolya elmondta: arra számít, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás lezárul, és végre azokkal a valódi problémákkal foglalkozhatunk, amelyekből nagyon sok van az Európai Unióban. Kovács Attila hozzátette: abban bízik, hogy 2021-től mindenki tiszta lappal indul. Mint mondta, erre azért van szükség, mert az említett politikai eljárással való folyamatos fenyegetőzés az utóbbi években a tagállamok egymás közötti viszonyát is elmérgesítette.

Fotó: Alapjogokért Központ

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.