Alelnököt vesztett a Jobbik

Hegedűs Lorántné is kilépett a Jobbikból, így a pártot nyolc hónap alatt öt képviselője és három alelnöke hagyta el. Döntését a politikus a posztkommunistákkal való közösségvállalással indokolta, amely ellentétes meggyőződésével. A Jobbik hivatalosan még nem reagált a bejelentésre, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke pedig azt közölte, nem lehet a pártjuk tagja az, aki a balliberálisokkal tüntetett egy zászló alatt.

2019. 02. 27. 10:48
VOLNER János; HEGEDŰS Lorántné
A politikus azzal indokolta döntését, hogy nem vállal közösséget posztkommunistákkal Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilépett a Jobbikból Hegedűs Lorántné, távozásával a Jobbik már az ötödik országgyűlési mandátumát veszítette el. Hegedűsné kedden jelentette be, hogy amellett, hogy kilép a párt frakciójából, lemond alelnöki posztjáról és minden pártban betöltött tisztségéről, a Jobbikot is otthagyja. „Posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel” – írta közösségi oldalán a politikus, aki mandátuma megtartása mellett független képviselő marad.

A távozó politikus már január elején kifakadt, hogy egykori párttársa, Jakab Péter egy „színpadon” állt több parlamenti, illetve azon kívüli ellenzéki párttal a DK-tól a Momentumig. „A jövőben a leghatározottabban kerülni kell minden olyan helyzetet, ahol akár csak egy képen jelennénk meg a vörös ötven árnyalatához tartozó pártocskákkal, kivált olyan szerepvállalókkal, mint a szemkilövető Gyurcsány Ferenc” – közölte akkor még Jobbik-alelnökként Hegedűsné.

A Jobbik hivatalosan még nem véleményezte a döntést. Z. Kárpát Dániel alelnök arról tájékoztatott, hogy az elnökség ma ülésezik, és majd ezután reagálnak. Varga-Damm Andrea az Echo TV-nek azt mondta: „egy megválasztott politikusnak a nép érdekeit, nem pedig a személyes ambícióit kellene szem előtt tartania”. Szavai szerint csodálkozik azon, hogy igényes képviselők a függetlenség szilenciumát választják az aktív és a népet képviselő munka helyett. A képviselő egyúttal tagadta, hogy a Jobbik posztkommunistákkal vállalt volna közösséget.

A politikus azzal indokolta döntését, hogy nem vállal közösséget posztkommunistákkal
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ennek ellenére úgy tűnik, Hegedűsné már nem akart a baloldallal történő összefogáshoz asszisztálni. Információink szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy csak előremenekült, mert „ő lett volna a következő, akit leszednek”, mivel a Hegedűs családnál sem lenne nehéz rasszista, antiszemita nyilatkozatokat előásni.

Mindenesetre Hegedűsné távozásával a Jobbik – mint a legnagyobb ellenzéki párt – frakciója 21 fősre apadt, hiszen a tavaly májusi pártkongresszus után kilépett Dúró Dóra, majd tavaly októberben hasonlóan döntött Volner János alelnök is, akit előtte a képviselőcsoportól zárt ki a párt. Volnert azonnal követte Apáti István alelnök és Fülöp Erik, Tiszavasvári korábbi jobbikos polgármestere. Rajtuk kívül visszaadta mandátumát Szávay István, valamint Staudt Gábor. Mindent összevetve a Jobbik frakciója hét tagot és három alelnököt vesztett alig egy év alatt.

Lapunk megkeresésére Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke leszögezte: azok, akik együtt tüntetnek a balliberálisokkal Árpád-sávos, momentumos, szivárványos lobogók alatt, sosem lesznek a párt tagjai. Az elnök felidézte, hogy a Jobbik tavaly májusi elnökválasztási kampányában Hegedűsné országszerte rágalmazta őt és az alelnöki posztért cserébe komoly aknamunkát vállalt Sneider Tamás érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.