Alstom-per: jövőre kezdődik a bizonyítás

A vádlottakat az ügyészség gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével vádolja.

2019. 12. 04. 12:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020 első negyedévében kezdődhet az Alstrom-metrószerelvényekkel kapcsolatos büntetőügy bizonyítási eljárása a Fővárosi Törvényszéken, miután a minap előkészítő ülés keretében meghallgatták az ötödrendű vádlottat, a büntetőeljárás elől Izraelbe szökött, majd hazatért Terner Gézát is. A vádlott az MSZP–SZDSZ-ügyletek másik botrányában, a Strabag-ügyben is érintett volt. Terner – akár a korábban meghallgatott vádlott-társai – a bűncselekmény elkövetését nem ismerte be és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, öt vádlottal szemben emelt vádat az ügyészség a Demszky Gábor (képünkön) városvezetésének presztízsberuházása, az EU-támogatások felhasználásával készült 4-es metróhoz kapcsolódó ügyben, a budapesti M2–M4 metróvonalakon közlekedő metrószerelvények beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázat befolyásolása miatt.

Fotó: MTI/Földi Imre

A vádlottakat az ügyészség gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével vádolja, amit a II. , III., IV. és V. rendű vádlottak bűnsegédként követtek el. A Fővárosi Főügyészség a vádiratban felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, ha a vádlottak az előkészítő ülésen teljeskörűen beismerik a terhükre rótt bűncselekményt, és lemondanak a tárgyalásról való jogukról. Terner a váddal kapcsolatban észrevételeket nem tett. Az ügyészi bizonyítási indítványokat követően a Fővárosi Törvényszék az ügyet tárgyalásra utalta.

Az M2-es és M4-es vonalon közlekedő Alstom-metrószerelvények szállítására kiírt közbeszerzési pályázat befolyásolása miatt indult büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség a vádlottakat vesztegetés bűntettével vádolja. Köztük Medgyessy Péter volt miniszterelnök egykori bizalmasát, T. Károlyt, W. Vilmotsot, az Alstom Power Hungária Zrt. vezérigazgatóját, Shahbaz Z. amerikai állampolgárt, az osztrák Kyrill L.-t és Terner Gézát. A vádhatóság szerint a francia Alstom cég vezető tisztségviselője a BKV M2-es és M4-es metróvonalat érintő járműbeszerzésére az ­MSZP–­SZDSZ-es kormány idején, 2005. júniusban kiírt közbeszerzési eljárásban milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg az eredményt befolyásolni képes ismeretlen embert vagy embereket. A jogtalan előny 2007-ben és 2009-ben történt kifizetéséhez – az Alstom pénzügyi forrásából – három fiktív tanácsadói szerződést kötöttek meg a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek összesen 8 463 643 eurót (2,8 milliárd forintot) fizettek ki. Terner Géza a vesztegetés forrását fiktív tanácsadói szerződésekkel biztosító ügyletbe bevont gazdasági társaság tulajdonosa és tényleges irányítója, aki az így megszerzett vesztegetési pénz továbbításában, átadásában működött közre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.