Mire a munkanélküli segély lejár, mindenkinek lesz munkája

Az Országgyűlés hétfői ülésén ismét szópárbajra került sor az azonnali kérdések órájában a kormányfő és az ellenzék között. Orbán Viktor a Jobbikkal kapcsolatban kiemelte, hogy véglegesen baloldali párttá váltak. A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán hangsúlyozta, hogy a korábbi balliberális kormányok segélyalapú politikája már megbukott, a munkaalapú gazdaságpolitika azonban sikeres volt az elmúlt 10 évben, így ezt a szemléletet használják a válságkezelés során.

Bácskai Balázs- Bákonyi Ádám
2020. 04. 27. 13:45
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Válasz Arató Gergelynek: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fogunk létrehozni
  • Válasz Jakab Péternek: Ha az ország bajban van, akkor Önökre nem lehet számítani
  • A Jobbik régóta a baloldal szekerét tolja, valójában a Jobbik már nem is Jobbik, hanem „Ballik”, és Jakab Péter vezetése alatt vált véglegesen baloldalivá
  • Azonnali kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz Jakab Péter (Jobbik). – Ön azt mondta, hogy a válságot az ellenzék nélkül is meg tudja oldani – kezdte Jakab. A politikus kritizálta, hogy a kormány a munkaadókra és munkavállalókra bízta, hogy állapodjanak meg egymással. Kiemelte: a vállalkozások mentőövet vártak a kormánytól, hiszen tömegével mennek tönkre. Feltette a kérdést, hogy ha nem tudja a kormány kezelni a válságot, akkor mihez kellett a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény – amely a rendeleti kormányzás jogkörét biztosította a kormány számára.

    Orbán Viktor miniszterelnök válaszában emlékeztette Jakabot: Magyarországon olyan gazdasági rendszer működik, ahol a munkaadók és munkavállalók megállapodnak egymással – utalt az évente megrendezett fórumra. A kormányfő szerint a kabinet az osztályharcos álláspontot nem osztja, amelyben a munkaadók és munkavállalók egymás ellenségei. – Nem osztályharcra, megegyezésre van szükség – mondta a kormány filozófiájáról Orbán Viktor.

    Orbán Viktor az ellenzék és a Jobbik magatartásával kapcsolatban kiemelte: „az elmúlt másfél hónapban bebizonyították, ha az ország bajban van, önökre nem lehet számítani”.

    Jakab Péter viszontválaszában arról beszélt, hogy a korlátlan hatalomhoz korlátlan felelősség is társul. „Az ön felelőssége 51 ezer munkanélküli” – mondta Jakab, aki azt is javasolta, hogy „fizessenek adót azok, akik kormányzati hátszéllel gazdagodtak meg”.

    Orbán Viktor viszontválaszában emlékeztetett: a jobbik az egyetlen olyan párt Magyarországon, amelyet kilóra vettek meg. – Ha szeretnének közadakozni, akkor beszéljék meg a gazdáikkal. Az újdonsült szövetségeseik vörös báróival is váltsanak néhány szót – javasolta a miniszterelnök.

    – Önök régóta a baloldal szekerét tolják, a Jobbik inkább Ballik, az önök vezetése alatt vált a Jobbik véglegesen baloldali párttá – mondta a miniszterelnök.

    Mesterházy a válságkezelés sikeréért szurkol

    Mesterházy Attila (MSZP) közölte, szurkol azért, hogy sikeresek legyenek az intézkedések egyúttal fontosnak nevezte a magyar gazdaság és Magyarország újratervezését, azt, hogy versenyképesebben kerüljünk ki a válságból. Szerinte ennek érdekében létre lehetne hozni a jövő bizottságát, ahol 20-30 éves távlatba lehetne gondolkodni.

    Orbán Viktor válaszában elmondta: zavarba hozta, hogy az ellenzéki képviselő a válságkezelés sikeréért szurkol. – Sajnálom, hogy az ellenzéken belül ön a szűk kisebbséghez tartozik, de beismerem, hogy az előbb, amikor önt egy kalap alá vettem a Jobbikkal, akkor túllőttem a célon, ezért elnézést kérek – fogalmazott. A kormányfő egyetértett abban, hogy számos lezártnak tűnt kérdés nyílt ki újra, néhány evidensnek vett gazdasági kérdést újragondolhatunk. Közölte: a kormányzó párt és a kormány készen áll arra, hogy ezekre a kérdésekről bármelyik ellenzéki párttal egyeztessen és érdemi megbeszéléseket folytasson. – Sohasem oda kell futni, ahol a labda van, hanem oda, ahol majd a labda lesz. Egy ilyen bizottságnak ez lenne a feladata – fogalmazott.

    Orbán: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozunk létre

    Arató Gergely (DK) azonnali kérdését azzal kezdte, hogy visszautasította azokat a kormánypárt részéről elhangzott azon sugalmazásokat, hogy bárki is lenne az ellenzékben, aki ne a sikeres válságkezelésnek drukkolna. Arató szerint azért kritizálják a kormányt, mert nem tartják megfelelőnek a válságkezelést. Kiemelte: újabb vállalatokra terjedt át az elbocsátási hullám, példaként pedig Hankook-ot hozta fel, amely a gazdaságvédelmi akcióterv és annak ellenére, hogy a kormány stratégiai partnerei, munkavállalókat bocsátottak el.

    Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta, hogy sportszerűtlen előnye lenne, ha a munkahelyteremtés kapcsán vitába bocsátkozna Aratóval. Emlékeztetett: 2010-ben 3,6 millió ember dolgozott, 2020-ban már 4,5 millió.

    Arató Gergely viszontválaszában úgy fogalmazott, „nincs szánalmasabb”, mint a 10 évvel ezelőtti kormányra mutogatni. Feltette a kérdést: miért nem kaphatnak direkt támogatást az emberek és hosszabb időre járó munkanélküli segélyt.

    Orbán Viktor viszontválaszában emlékeztetett: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre.

    A múlt felidézése kapcsán emlékeztetett: „mi vagyunk körhátrányban, hiszen a múltat nem tudjuk eltörölni”. Kiemelte: Arató Gergely 2010 előtt megszavazta a 13. havi bérek és nyugdíjak eltörlését, megszavazta a tandíj, az áfa-emelés és a GYES idejének csökkentését. – Itt ült és igennel szavazott – mondta a miniszterelnök.

    Fókuszban a munkahelyteremtés

    Keresztes László Lóránt (LMP) szerint kibontakozóban van egy tragédia, mivel már most 50-60 ezer ember veszítette el a munkáját és újabb 100 ezer ember kerülhet ilyen helyzetbe, eközben a gazdasági mentőcsomag pedig gyenge. – Meghosszabbítják-e az álláskeresési járadékot, hiszen ezek az emberek dolgozni akarnak – kérdezte Keresztes, aki egyúttal kérte, hogy állítsák le a nagyberuházásokat, többek között a Belgrád–Budapest-vasútvonal építését.

    „Meggyőződésem, hogy ha valamikor, akkor most kell megvalósítani a stratégiai beruházásokat. Nem lemondani,hanem gyorsítani kellene” – válaszolta Orbán Viktor, aki szerint arról hosszasan lehetne vitázni, hogy ennek a járványnak a gazdasági következményeit ki hogyan látja orvosolhatónak. – Ha megengedi egyetlen elemére összpontosítanék. Ez a munkanélküli segély és a munka problémája.

    Aki elveszti az állását, az 3 hónapig segélyt kap, mire az lejár, mindenkinek lesz munkája. Nem lesz olyan, aki ne kapna munkaajánlatot a gazdaságból vagy a magyar államtól

    – közölte a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy nincsen „B”, csak „A” forgatókönyv van, ez pedig a munkahelyteremtés.

    50 milliárd a vállalkozásoknak

    Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint sok olyan ember van, akinek nem segít az állam. A képviselő elmondta, számos magánember írt nekik bizonytalan sorsával kapcsolatban. „Dóri” a filmiparban dolgozott KATÁ-s kisvállalkozóként, világosítóként; „Attila” a vendéglátásban dolgozott; „Zsuzsa” KATÁ-s idegenvezetőként dolgozott, mindannyian elveszítették állásukat. A politikus szerint az előbb említett magánvállalkozóknak nem jut kedvezmény, nem kapnak segítséget.

    Válaszában Orbán Viktor megismételte, hogy aki elveszíti a munkáját, az Magyarországon három hónapon keresztül álláskeresési járadékra jogosult. – Ha ez kiszalad alóla, munkalehetőséget fog kapni az államtól vagy a piacról – mondta a miniszterelnök.

    Viszontválaszában Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, hogy egy KATÁ-s vállalkozónak nem minden esetben jár munkanélküli járadék.

    A kormányfő viszontválaszában emlékeztetett: vannak olyanok, akik nemcsak munkavállalók, hanem munkaadók, vállalkozók. – Ebben a házban legalább egy tucatszor mondták, hogy

    azon a vállalkozóknak, akik nehéz helyzetbe kerültek, egy 50 milliárdos alapot hoztunk létre – mondta Orbán Viktor.

    Ellenzéki javaslat: a társasági adóból támogassák az egészségügyet

    Steinmetz Ádám (Jobbik) azt fejtegetve, hogy a miniszterelnök korlátlan felhatalmazást kapott, így ő alakíthatja a játékszabályokat, azt kérdezte a kormányfőtől: támogatja-e, hogy a társasági adót az állami egészségügyi intézményeknek is fel lehessen ajánlani?

    „Ha Ön azt szeretné, hogy a cégek adóit ne a kormány ossza szét az egészségügyi rendszerben, hanem a vállalkozók döntsék el, akkor javasolják ezt” – mondta Orbán jelezve, hogy szerinte nem lenne jó, ha ezt a döntést a cégekre bíznák, ami káoszhoz vezetne. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy az illetékes bizottságban készek megtárgyalni a javaslatot. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a korlátlan felhatalmazásról nem ő, hanem az Országgyűlés döntött és az is vonhatja majd vissza.

    Orbán Viktor: azzal a módszerrel kezeljük a válságot, amely eddig is sikeres volt

    Székely Sándor (független) szerint Magyarországon már a járvány kitörése előtt is szociális válság volt, mostanra pedig 330 ezerre nőtt a munkanélküliek száma. – Talán elérjük és meghaladjuk a 10 százalékos munkanélküliséget is – elmélkedett a képviselő. Javaslata szerint a szociális összeomlás miatt pénzt kell adni az embereknek. – Mikor adnak minimumjövedelmet a rászorulóknak? Mikor lesz a családi pótlék 37 ezer forint, a minimálbér 200 ezer forint? – kérdezte a képviselő.

    –Önök folyamatosan arról beszélnek, hogy pénzt kellene osztani munkafedezet nélkül – foglalta össze válaszában Orbán Viktor az ellenzék álláspontját.

    A kormány inkább arra koncentrál, hogy keresetet biztosítson az embereknek, amelyből eltarthatják a családjukat.

    Viszontválaszában Székely feltette a kérdést: „mikor érjük el, hogy normális munkáért normális bért kapjanak a munkavállalók”.

    Viszontválaszában Orbán Viktor felidézte, hogy Székely „nem ma kezdte a szakmát”. – Egy impozáns listát tudnék ismertetni, hogy milyen pártban mikor fordult meg – utalt arra a kormányfő, hogy a képviselő számos balliberális politikai formációban megfordult eddig. Orbán Viktor szerint Székely ebből következően végigkövette az elmúlt 15 év gazdaságpolitikai vitáit. – 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, 2020-ban 3,3 százalékos. Azzal a módszerrel szeretnénk a válságot kezelni, amelyet az elmúlt 10 évben is használtunk – mondta Orbán Viktor.

    Orbán Viktor nem hisz az MSZP-nek

    Harangozó Tamás (MSZP) azt állította, hogy jó lenne válság idején együttműködni, de szerinte ennek vannak alapvető feltételei, például az, hogy a kormány nem él vissza a hatalmával, tisztességesen politizál és nem hazudik. A Pesti úti tragédiával kapcsolatban azt mondta, politikai lejáratásra használják az idősotthonban történteket, a kormánysajtó immár „gyilkosozza” Karácsonyt Gergelyt, miközben a tatabányai állami kórházban vagy a mezőszilasi állami intézményben is elterjedt a járvány, mégsem a kormányfőt teszik emiatt felelőssé. Harangozó végül azt állította, hogy egy nyugat-magyarországi orvos arról tájékoztatta, hogy 3 darab maszkot kapott, a többit interneten rendelte.

    Orbán Viktor válaszában közölte:

    mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti Idősotthonban történt tragédia ne uralja a belpolitikát, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy ebből az egyetlen intézményből került ki az elhalálozott betegek tíz százaléka. „Lesz miről beszélni itt a járvány végén”

    – mondta. A kórház felszerelésekkel kapcsolatban a kormányfő egyértelművé tette, hogy „Minden egyes kórházban a védekezéshez szükséges 10 napi készlet rendelkezésre áll. Ezt minden nap ellenőrzöm, minden nap meghallgatom a kórházparancsnokok tájékoztatását. Minden ezzel ellentétes állítás tényszerűen hamis”. Orbán végül felidézte Harangozó egy korábbi nyilatkozatát, amiben elismerte, hogy az MSZP a saját szavazóit árulta el, akik ezért nem hisznek nekik. „Ne csodálkozzon, én sem” – tette hozzá.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.