Amerikában már illegális tevékenység a kórházbiznisz

Az Alapjogokért Központ elemzése szerint Magyarországon például a TASZ kezdett ilyen ügyféltoborzásba.

Forrás: facebook.com/alapjogokert2020. 04. 24. 18:54
Thai security forces take cover behind an ambulance as they chase a shooter hidden in a shopping mall after a mass shooting in front of the Terminal 21, in Nakhon Ratchasima, Thailand
Thai security forces take cover behind an ambulance as they chase a shooter hidden in a shopping mall after a mass shooting in front of the Terminal 21, in Nakhon Ratchasima, Thailand February 9, 2020. REUTERS/Athit Perawongmetha TPX IMAGES OF THE DAY - RC2HWE9WD7S2 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ hivatalos közösségi oldalára felkerült legfrissebb bejegyzés azt elemzi, mi is az a „kórházbiznisz”, vagy „ambulance chasing”, amely magyarul úgy is nevezhető, hogy „TASZ-oskodás”.

A központ elemzése szerint ez olyan jogi tevékenységet takar, amely emberi tragédiákból, kiszolgáltatott helyzetben vagy instabil hangulatban lévő emberek sorsából próbál meg profitot szerezni.

Az eredeti, amerikai kifejezés onnan származik, hogy egyes ügyvédek az USA-ban a kórházak sürgősségi osztályáig követik-üldözik a betegszállító mentőket annak érdekében, hogy a kiszolgáltatott pácienseket majd ügyfeleik között tudhassák. A kórházbizniszben részt vevő ügyvédek vagy NGO-k kifejezetten arról győzködik a betegeket, hogy valamilyen ok csak van, ami miatt be kell perelni a kórházat – akár olyan időszakokban is, amikor az egészségügyi ellátórendszer amúgy is kihívásokkal néz szembe. Az egészségügyi szolgáltatók ellen fellépő ügyvédek és „jogvédők” azt állítják, hogy a „betegek jogait védik” akkor, amikor pénzt követelnek az illetékes szolgáltatóktól, egyesek szerint azonban sokkal inkább a betegek kiszolgáltatott helyzetét használják ki mindezzel. Ráadásul ha akár pánikkeltésre is alkalmas tevékenységük tömeges méreteket ölt, „perlési politizálásukkal” még inkább leterhelik a kórházak adminisztrációját. Ezek miatt is az Egyesült Államokban az „ambulance chasing” illegális tevékenységnek minősül.

Magyarországon a járványhelyzetben elrendelt kórház-kiürítések kapcsán használhatjuk a fogalmat. A magukat „civil jogvédőnek” nevező szervezetek, mint például a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kórházi ágyak felszabadítása kapcsán kezdett „ügyféltoborzásba”, azaz kórházbizniszbe.

Arról írtak, hogy „jogi eljárás kezdeményezéséhez” keresnek olyan betegeket, „akiket a koronavírus miatti ágyfelszabadítás során tettek ki a kórházból”, hogy aztán „képviseletükben” beperelhessék a kórház-fenntartókat, áttételesen a magyar államot. Egyes értelmezések szerint hasonló ez az amerikai „mentőüldözéshez”, és e szervezetek valós célja, hogy egyes betegek zaklatott hangulatát orvul kihasználva azt a látszatot keltsék, hogy a járványveszélyre nem elég felkészült az egészségügy.

Az ilyen hangulatkeltés pedig nyilván hozzájárulhat egy járványhelyzetben a vírus terjedése miatt egyébként felfokozott állapotban lévő társadalmi hangulatingadozáshoz, az orvosok, ápolók iránti bizalmatlanság kialakításához.

Az ügyben a kórházak elleni pereskedésekre buzdított Magyar György is, aki korábban szakmányban vitte ki börtönbüntetésre ítélt „károsultak” ügyeit a strasbourgi „emberi jog” bíróságra, hogy fogvatartásuk miatt sokmilliós kártérítésre kötelezzék a magyar államot („börtönbiznisz”) – olvasható az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.