Anyaországi magyar olvasókönyvből tanulhatnak a kisiskolások Kárpátalján

Engedélyezte az ukrán oktatási minisztérium, hogy a magyar ajkú első osztályos diákok használhassák az itthoni tankönyvjegyzék egyik új fejlesztésű olvasókönyvét Kárpátalja magyar tannyelvű iskoláiban. Az érintett határon túli pedagógusok már tárgyalást kezdtek a felsőbb évfolyamokra való kiterjesztésről is.

Csókás Adrienn
2019. 05. 15. 10:39
null
Talán a felsősök is kaphatnak az itthon készült kiadványokból Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határon túli magyar diákok is tanulhatnak anyaországi, állami fejlesztésű magyar tankönyvből. Az ukrán oktatási minisztérium ugyanis engedélyezte a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák első osztályában a hazai tankönyvjegyzék egyik kiadványának használatát – adta hírül az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (EKE OFI). Közlésük szerint az EKE OFI gondozásában kiadott újgenerációs Ábécés olvasókönyvet, valamint a hozzá tartozó munkafüzeteket a kárpátaljai első osztályos tanulók oktatásába vonják be. Mindez a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség kezdeményezésére és a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet (KPTI) közreműködésével valósulhatott meg.

Múlt héten Beregszászban módszertani szemináriumot is tartottak a kárpátaljai tanítóknak a tankönyvcsomag használatával kapcsolatban. A szakmai rendezvényen ötven magyar tannyelvű iskola is érdeklődött a kiadványok iránt. A KPTI közölte: a tankönyvcsomag engedélyeztetése a második évfolyamos diákokat érintő taneszközökre is elkezdődött.

Talán a felsősök is kaphatnak az itthon készült kiadványokból
Fotó: Bach Máté

Az újgenerációsnak nevezett tankönyvek az állami tankönyvellátásban rendelhető, ingyenesen hozzáférhető, állami fejlesztésű tankönyveket takarják, amelyek prototípusai a 2014-es tanévben jelentek meg. A tankönyvek leginkább attól újszerűek, hogy egyéves kipróbálási időszakon mentek keresztül, amelynek során összegyűjtötték a pedagógusok és szakemberek észrevételeit, majd ezek alapján továbbfejlesztették a könyveket. A kerettantervi újításokhoz igazodó kiadványok másik előnye, hogy teljes terjedelmükben letölthetők digitális formában is, a hozzájuk tartozó szakmai segédletekkel, így pél­dául szerkeszthető tanmenetekkel, a pedagógusi kézikönyvekkel és a kiegészítő módszertani tartalmakkal együtt.

Az idei tankönyvjegyzéken egyébként összesen csaknem háromezer cím szerepel, amelyeknek mintegy fele állami kiadású. A kiadványokat a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) szállítja ki az iskoláknak, idén is várhatóan mintegy 13 millió példányt. A Kello lapunkkal közölte: azt nem tudni, hogy az említett elsős olvasókönyveket ők fogják-e kiszállítani, de a Kello rendszeresen küld adományokat a Kárpát-medence intézményeinek, külhoni magyar iskoláknak, alapítványoknak, elsősorban gyermek- és ifjúsági könyveket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.