Apaként is érdemes részt venni a gyerek életében

A férfiak az Európai Unióban hetente kevesebb mint tíz órát töltenek a családjukkal átlagosan. Egy magyar édesapa, Kertész András arra jutott, neki ez nem elég: minőségi időt akar tölteni a kisfiával, ezért minden szerdáját szabaddá tette, és sorra lemondta a munkáit. A TEDx LibertyBridgeWomen előadásán arról mesélt, mindez nem volt könnyű, lemondással és kemény önismereti munkával járt, de megérte.

Szilágyi Anna
2019. 12. 18. 11:30
happy family father and baby son on   autumn walk
A minőségi idő fontos a szülő-gyerek kapcsolatban Fotó: Evgeny Atamanenko Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetséges teljesen megállni a hét közepén egy napra? – ezt a kérdést tette fel magának Kertész András, aki változásdesigner és coach, de elsősorban édesapa. A napokban Budapesten tartott TEDx konferencián kérdésére igennel válaszolt: már több mint egy éve gyakorolja, hogy minden szerda Dávid napja legyen, amikor munka helyett reggeltől estig a kétéves kisfiával minőségi időt tölt. De mi visz rá egy édesapát arra, hogy szerdánként inkább a fiával legyen, mint a munkahelyén? Mint mondta, rájött, hogy ez a fontosabb: a közös idővel megadni a gyerekének azt az érzelmi biztonságot, amely kiegyensúlyozottá és boldoggá teheti a körülöttünk lévő, folyton változó világban.

– Ültem a naptáram felett, és azon gondolkoztam, hogyan is akarok élni. Mi a fontos számomra: munka vagy magánélet? Pénz vagy játszótér? – mindezt azután kérdezte magától, hogy egy kimondottan megterhelő éven volt túl: sokat dolgozott és emiatt egyre kevesebbet volt a családjával. Dávidot, a kisfiát az élete első nyolc hónapjában szinte alig látta, hiszen mire hazaért a munkából, a gyereke már aludt, a reggelek pedig a jól ismert rohanás jegyében teltek.

– Úgy döntöttem, hogy a szívemre hallgatok. Ez a pillanat volt a „szerda születése”: elhatároztam, hogy a következő egy évben minden szerdát a kisfiammal töltök és nem dolgozom – mesélte Kertész András a kezdeteket. A döntése után sorra jöttek a felismerések a nemet mondásról, az elköteleződésről: valódi önismereti úton indult el, amiről blogot is elkezdett írni, egyre népesebb követőtáborral.

– Amikor elindultak a közös szerdák, eleinte magától működött minden, teljesen természetes volt. Ám ahogy telt-múlt az idő, egyre több erőfeszítés kellett ahhoz, hogy megőrizzem a szabad szerdákat. Közben azon gondolkoztam, miért érezzük mi, férfiak áldozatnak azt, hogy otthon maradunk a gyerekünkkel. Azt hiszem, azért, mert az egész világ azt sulykolja belénk, hogy legyünk szabadok, gazdagok, szépek és folyamatosan teljesítsünk. Ehhez képest otthon lenni, pelenkázni, takarítani nem tűnik elég jónak: azt gondoljuk, elmegy mellettünk az élet és mindenki szabadabb, mint mi – fogalmazott Kertész András. Bevallotta, nemegyszer fordult elő vele, hogy a játszótéren, az anyukák mellett ülve szorongató érzés fogta el, hogy nem itt lenne a helye, pénzt kellene keresnie inkább. Rá kellett jönnie, hogy ezek a pillanatok lemondással járnak. Ahogy arra is: nemet mondani nagyon nehéz, de néha muszáj.

– Sajnos nem úgy van, hogy ha kitalálom, hogy szerdánként nem fogok dolgozni, akkor ezt az egész univerzum egyből tudomásul veszi. Jöttek az ügyfelek, akik csak szerdán értek rá. Jöttek az előadás-felkérések, persze szerdára. Erre mind nemet kellett mondanom, amihez óriási fegyelmezettség kellett – mondta.

A minőségi idő fontos a szülő-gyerek kapcsolatban
Fotó: 123RF

– Tudatosítottam magamban, hogy ez egy életszakasz: nem lesz többé egy- vagy kétéves a fiam, ezeket az élményeket csak most élhetjük át együtt, nem tér vissza a lehetőség – tette hozzá.

A férfiak az Európai Unióban hetente kevesebb mint tíz órát töltenek a családjukkal, a gyerekeikkel – hívta fel a figyelmet a riasztó adatra az előadó.

– Tudtam, hogy én ennél többet akarok, de nem voltak minták előttem, teljesen egyedül kellett kialakítanom ennek a menetét. Azt hiszem, sikerült: az elmúlt egy évben hetente több mint hatvan órát töltöttem a fiammal – számolt be. Sietve hozzátette: ez semmi ahhoz képest, amit a nők tesznek, akik évekig otthon maradnak a gyerekükkel, de férfiként ez mégis új.

– A szerdák hozzásegítettek, hogy újra önazonos legyek. Hogy lássam, ki is vagyok, lecsupaszítva a társadalmi elvárásoktól és szerepektől. Dávid segítségével visszataláltam a valódi önmagamhoz – összegezte Kertész András a TEDx előadásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.