A számvevőszék a közpénzek őre és független a pártpolitikától

Az Állami Számvevőszék reagált a szervezetet politikai elfogultsággal vádoló Varju László nyilatkozatára.

Forrás: MTI2020. 11. 02. 19:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék független a kormánytól és független a pártpolitikától – így reagált a szervezet hétfőn Varju Lászlónak, a DK alelnökének aznapi nyilatkozatára. A DK-s politikus a KSH elemzésére hivatkozva bírálta a kormány politikáját, megjegyezve, „még a kormányt mindenben kiszolgáló Állami Számvevőszék is úgy fogalmazott munkaerőpiaci elemzésében”, hogy „kiemelt szegénységi kockázatot hordoz magában az, hogy az álláskeresési járadékban, segélyben vagy egyéb juttatásban nem részesülő álláskeresők száma magas.

Az ÁSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: ”nagyszerű, hogy Varju László is forgatja, használja az ÁSZ elemzéseit. Az viszont sajátos, hogy a DK alelnöke – már nem először – tényszerű hivatkozási pontnak tekinti az ÁSZ egyik jelentését, illetve elemzését, majd – kettős beszédet alkalmazva – pártpolitikai elfogultsággal vádolja meg a független Számvevőszéket.„

”Varju László is tudja: az ÁSZ független a kormánytól és független a pártpolitikától, tevékenységét a közpénzek védelme és a közpénzügyek fejlesztése érdekében végzi. Az ÁSZ 150 éve a közpénzek őre és 30 éve a demokrácia pénzügyi garantőre„

– fogalmaztak.

Hozzátették: az ÁSZ független szervezet, ugyanakkor törvényben meghatározott feladata a jól irányított állam támogatása. Ennek érdekében a jelentések mellett elemzéseket, tanulmányokat is készít. Ezekben az ÁSZ elemzői nem megállapításokat tesznek, hanem összefüggésekre, hatásokra világítanak rá, felhívják a figyelmet az adott területen jelentkező dilemmákra, kockázatokra, valamint bemutatják az eredményeket.

Így van abban a tanulmányban is, amelyben az ÁSZ elemzői a Covid-19 járvány munkaerőpiacra gyakorolt hatásait értékelték. Az ÁSZ honlapján elérhető elemzésben az ÁSZ elemzői bemutatják a Covid-19 járvány kapcsán hozott korlátozásoknak és az ezzel összefüggő gazdasági visszaesésnek a munkaerőpiacra gyakorolt hatását. Az elemzés részletesen áttekinti a járvány kezdetétől meghozott munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő kormányzati intézkedéseket, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv keretében finanszírozott intézkedések eredményeit, továbbá számba veszi a lehetséges kockázatokat – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.