ÁSZ: Az SZFE gazdálkodását sorozatos szabálytalanságok jellemzik

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltásával kapcsolatos, a törvényi előírások érvényesítését biztosító átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás megteremtése érdekében – olvasható a számvevőszék közleményében. Eszerint az SZFE gazdálkodását mintegy tíz éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik.

Magyar Nemzet
Forrás: Állami Számvevőszék2020. 09. 08. 16:24
null
A diákok maguk akarnak dönteni arról, kit engednek be az intézmény épületébe Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország alaptörvénye előírja, hogy „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.” A felsőoktatási intézményeknek mintaadó, példaértékű szervezeteknek kell lenniük. Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt, és példát mutassanak az általuk oktatott hallgatóknak is – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményében.

Eszerint az ÁSZ 2014–2015-ben minden állami fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodásának 2009–2013 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését elvégezte. Kiderült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a korrupciós veszélyek és szabálytalanságok ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ számos hiányosságot és szabálytalanságot tárt fel az SZFE pénzügyi és vagyongazdálkodásában.

A feltárt szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ 11 – több alpontból álló – javaslatot tett az SZFE rektorának, amelyek alapján az egyetem vezetése 38 feladatból álló intézkedési tervet állított össze. Ennek végrehajtását az ÁSZ egy 2018 februárjában lezárt utóellenőrzés keretében értékelte, amely során megállapította, hogy az egyetem vezetése az intézkedési tervében vállalt 38 feladatból mindössze négyet hajtott végre határidőben. Az SZFE-n kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást – írja az ÁSZ.

Közleményük szerint a feltárt közpénzügyi kockázatok, illetve felelőtlen vezetői magatartás újabb ÁSZ-ellenőrzés megindítását tették indokolttá, amely 2019 májusában fejeződött be. Kiderült, hogy az SZFE belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható, szabályszerű, felelős gazdálkodás feltételeit. A korrupciós veszélyeztetettség elleni védelmet biztosító integritás kontrollrendszer kiépítése továbbra sem történt meg. Az állami vagyon védelme nem volt biztosított, és kimutatása sem volt átlátható. Az ÁSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.