ÁSZ-vizsgálat indulhat Karácsonyék költekezése miatt

A fővárosi önkormányzat több tízmilliárd forintnyi tartalékát élhették fel Karácsony Gergelyék.

Magyar Nemzet
2021. 03. 09. 15:41
null
20200831 Budapest Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatója fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A főváros balliberális vezetése alig több mint egy év alatt száztizenhétmilliárd forintnyi vagyont lapátolt ki az önkormányzat költségvetéséből, miközben semmilyen fejlesztés nem történt – jelentette ki a Volner Párt elnöke.

A városháza előtt megtartott hétfői sajtótájékoztatón Volner János emlékeztetett:

míg 2019. október 17-én százhatvanmilliárd forintnyi vagyona volt állampapírban a fővárosnak, idén február 22-én viszont már csak 43 milliárd forint volt az állampapírvagyon.

Ha levonjuk ebből az összegből azt a 31 milliárd forintot, amennyivel 2019-hez képest 2020-ban kevesebb iparűzési adó folyt be a főváros költségvetésébe, akkor is több mint nyolcvanmilliárd a vagyonvesztés mértéke. – Ráadásul – folytatta – az említett időszakban semmilyen fejlesztés nem valósult meg a főváros büdzséjéből, s már tavaly februárban – amikor pedig még nyoma sem volt a válságnak – 82 milliárd forint állampapírvagyon felhasználásával tervezte a főváros vezetése a költségvetést.

A politikus arra kérte az Állami Számvevőszéket, hogy indítson vizsgálatot a vagyonvesztés okának kiderítésére.

Bagdy Gábor hangsúlyozta: míg Tarlós István főpolgármestersége alatt felhalmoztak, addig Karácsonyék felélik a tartalékokat Fotó: Katona Vanda

– Míg a Tarlós István-féle városvezetés tartalékokat halmozott fel, Karácsony Gergelyék szép lassan felélik a hivatal átadásakor rendelkezésre álló több mint kétszázmilliárd forintnyi készpénzt és értékpapírt – jelentette ki lapunknak Bagdy Gábor egykori gazdasági főpolgármester-helyettes.

Szavai szerint míg az Országgyűlés jelenleg is ülésezik, a fővárosi közgyűlés helyett Karácsony Gergely saját hatáskörben dönt a büdzséről és a források átcsoportosításáról, ám a baloldali városvezetésnek hamarosan beszámolót kell készítenie a múlt évről, amelyből kiderül, hogy mire folyhatott el ilyen jelentős összeg a tartalékokból. Bagdy Gábor azt is a főváros és a budapestiek érdeke elleni eljárásmódnak nevezte,

hogy Karácsonyék a Demszky-éra azon gyakorlatához tértek vissza, hogy a főváros vezetése állandóan harcban állt a mindenkori kormánnyal, folyamatosan panaszkodott, ami nem volt túl előremutató Budapest számára.

– Ezzel szemben Tarlós István közel tízéves hivatali ideje alatt kiépítettük a kormányzattal a hatékony együttműködés intézményi hátterét – mutatott rá az egykori főpolgármester-helyettes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.