Átadási letartóztatásba került a portugál hekker

Letartóztatták kedden a labdarúgó-maffiákról kiszivárogtató hekkert, és elrendelték kiadatását Portugáliának. A Pintótól lefoglalt hatalmas mennyiségű bizonyítékot is átadjuk a luzitánoknak, ha jogerőssé válik a határozat.

2019. 03. 06. 11:49
null
A férfi a labdarúgó-maffiáról ránthatja le a leplet Fotó: FERENC ISZA Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék elrendelte tegnap Rui Pinto átadási letartóztatását és átadását a portugál hatóságoknak. A nemzetközi labdarúgás és a maffia összefonódásairól, valamint a focihoz kapcsolódó bűncselekményekről több tíz milliónyi bizonyítékkal rendelkező portugál hekkert január 16-án vették őrizetbe európai elfogatóparancs alapján a magyar rendőrök. A portugál hatóságok katalogizált, számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt kérték elfogását és kiadását. A Pinto terhére rótt bűncselekmények büntetési tételének felső határa tíz év börtön.

A portugál fiatalember 2015-től él hazánkban. Innen 2016-tól üzemeltette orosz szerverről a Football Leaks nevű kiszivárogtató portálját. Az internetes oldalon közzétett bizonyítékok alapján ítélték el például Spanyolországban Cristiano Ronaldót és José Mourinhót adócsalás miatt.

Pinto nem járult hozzá az egyszerűsített átadási eljáráshoz, és élni kívánt a specialitás elvének alkalmazásával, miszerint átadása esetén a portugál hatóságok kizárólag csak az elfogatóparancsban szereplő ügy miatt állíthatják bíróság elé.

A férfi a labdarúgó-maffiáról ránthatja le a leplet
Fotó: Europress/AFP

A Fővárosi Törvényszék az átadási eljárás során az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálta, vagyis a bíróság abban nem hozhatott döntést, hogy a férfi az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményt valóban elkövette-e. A bíróság hangsúlyozta tegnap, hogy az átadási eljárás során a tagállamok között a kölcsönös bizalom és elismerés elvének érvényesülnie kell.

Pinto nem tudott olyan konkrét bizonyítékot bemutatni, amely alapján megalapozottan feltehető lenne, hogy Portugáliában csorbulna a tisztességes eljáráshoz való joga vagy a testi épsége veszélybe kerülne, mint ahogy azt állítja. Rendelkeztek tegnap a Pintótól lefoglalt informatikai eszközök – tíz terabyte-nyi, jelszavakkal védett bizonyíték – átadásáról is. Hazánkban nincs büntetőeljárás a kiszivárogtató hekker ellen, így nincs lehetőség a tőle lefoglalt adatok vizsgálatára és értékelésére.

A határozat ellen Pinto és francia védője fellebbezett, így az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.