Átalakul az egészségügyi ellátórendszer

– 2010 óta hatvan százalékkal kevesebben jelentkeztek külföldi munkavállalásra, ez idő alatt az orvosok fizetése két és félszeresére emelkedett – tette hozzá az emberi erőforrások minisztere.

Magyar Nemzet
2019. 03. 12. 12:47
null
Nyolc éve csökken az elvándorló orvosok száma Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős lépések történtek az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsüléséért, és ezek folytatódnak – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere az Origo.hu-nak adott, hétfőn megjelent interjúban. Kásler Miklós azt mondta, nyolc éve folyamatosan csökken az elvándorló orvosok száma. – 2010 óta hatvan százalékkal kevesebben jelentkeztek külföldi munkavállalásra, ez idő alatt az orvosok fizetése két és félszeresére emelkedett – tette hozzá.

Az ápolónők esetében is jelentős emelések voltak és lesznek. A miniszter emlékeztetett arra, hogy bejelentették: a következő időszakban, négy év alatt további 72 százalék lesz a béremelés mértéke, de ez vonatkozik a védőnőkre, a felsőfokú végzettségű, egészségügyben dolgozó emberekre is. – 2017 és 2022 között az egészségügyi szakdolgozók, ápolók bére is két és félszeresére emelkedik – közölte.

Kitért arra is: napirenden van a kórházi ellátás finanszírozási rendszerének átalakítása, amelyet úgy kell megvalósítani, hogy az intézmények közben el tudják látni alapvető feladataikat a betegellátás színvonalának emelésével. Szavai szerint az egészségügyi ellátórendszer alapjaiban fog átalakulni, és ennek keretei már megjelentek: az alapellátás és a sürgősségi ellátás szervezésének átalakítása, az öt nemzeti egészségügyi program.

Nyolc éve csökken az elvándorló orvosok száma
Fotó: Kurucz Árpád

Úgy vélekedett, mindez rendkívül komoly érdeksérelmekkel is jár, ami miatt az ellenzék egyes lobbikörök és saját politikai céljai érdekében folyamatosan megpróbál hangulatot kelteni. – A másik oldalon ott vannak a betegek, akiktől nagyon sok visszajelzést kap a minisztérium, és akik már érzékelik az átalakulás pozitív eredményeit – tette hozzá.

A budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, átdolgozták az Egészséges Budapest-programot, a korábbi három centrumkórház kibővült a Szent János-kórházzal.

Azzal kapcsolatban, hogy a jegybank megfontolásra javasolja az egészségügyi szektorban a piaci alapú bérezési rendszer kialakítását, Kásler Miklós azt mondta, egyetért a Magyar Nemzeti Bank által leírtakkal, és megjegyezte, a versenyképességi jelentésben azt fogalmazták meg, amit a humán tárca már elindított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.