Augusztusban a legnagyobb a vadveszély az utakon

Nemsokára kezdődik a szarvasbőgés, a vaddisznócsaládok pedig csoportosan keresztezik az utakat.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 08. 04. 13:31
Vadveszély
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hete tart már az őzek párzási időszaka, augusztus elejére a nyáron született vadmalacokkal megindulnak a kondák az erdőszéli kukoricások felé, ráadásul augusztus elején már kezdődik a szarvasbőgés is. Augusztus első napjaiban már két súlyos vadbaleset is történt a közutakon, a rendőrség óvatosabb vezetésre figyelmezteti az erdőkhöz, mezőkhöz közeli, vadveszélyre felhívó figyelmeztető táblával jelölt utakon közlekedőket. A rendőrség megerősített járőrszolgálattal folyamatosan figyelmezteti a közlekedőket a speciális veszélyhelyzetre.

Fotó: Police.hu

Augusztus 2-án egy 37 éves ásványrárói férfi motorkerékpárjával haladt a 86-os számú főútvonalon, Répcelak közelében, amikor jobbról egy őzbak ugrott a jármű elé. A motoros elgázolta az állatot, ezzel elvesztette az egyensúlyt, lesodródott az útról, súlyos sérüléseket szenvedett. Az őz nem élte túl az ütközést. Ugyanezen a napon a 85-ös úton, Fertőszentmiklós közelében este az árokból egy szarvasbika ugrott egy autó elé. A sofőr az intenzív fékezés ellenére elütötte az állatot, járművével áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött egy másik gépkocsival is. A mentők három súlyos sérültet vittek kórházba, az állat elpusztult.

Fotó: Police.hu

Homoki András vadgazdálkodási szakmérnök a magyar nemzetnek elmondta, párzási időszakban az őzek és a szarvasok nem éreznek veszélyt, bármikor keresztülrohanhatnak az úttesten, ha megérzik – akár kilométerekről is – egy nőstény jelenlétét, nem véletlen, hogy ilyenkor, augusztus elején nő meg a vadbalesetek száma a közutakon.

Az őzek párzása augusztus közepéig tart, a szarvasoké most kezdődik, szeptember végéig lehet számítani a jelenlétükre.

A dudálás, fényszóróval történő megvilágítás sem tántorítja el őket, lehajtott fejjel, kiszámíthatatlan irányban mozognak, bármikor keresztezhetik az utat. Ráadásul azonnal vissza is ugorhatnak az autó elé, erre is számítaniuk kell a sofőröknek.

A szakértő szerint a legtöbb vadbalesetben csak a vad sérül meg komolyan, de egy személygépkocsit egy 40 kilós őz is totálkárossá tehet, ha nagy sebességgel gázolta el az autó. Sajnos nem ritkák a halálos tragédiák sem, ha az elütött vad a szélvédőt áttörve nagy erővel a gépjármű utasterébe csapódik, egy három-négy mázsás szarvasbika tömege legyalulhatja az utasteret. A vadgázolást elkerülendő hirtelen kormánymozdulat sem megoldás, az ütköző, árokba boruló autókban tartózkodók súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedhetnek.

Fotó: Police.hu

A vadgázolások megelőzésének egyetlen hatásos módszere a figyelem, a fokozott óvatosság, a lecsökkentett haladási sebesség. Ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzeket lát a sofőr, ha vadveszélyre figyelmeztető szakaszon halad át, akkor éjjel-nappal számíthat az állatok hirtelen felbukkanására. A motorkerékpárral közlekedők védtelenebbek a gépkocsiban ülőkhöz képest, az ő esetükben a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassabb és óvatosabb közlekedés.

Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés hiányosságai, megrongálódása miatt az autópályákon vagy közvetlenül azok mellett is megjelennek a vadállatok. Ilyen esetben nemhogy indokolt, hanem egyenesen kötelező, életmentő a lassító fékezés, a többi autós vészvillogóval való figyelmeztetése még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem is tapasztalt a sofőr. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudják a veszélyes zónát elhagyni, így pánikszerűen a gépjárművek közé rohanhatnak, nehéz a kiterelésük is.

Ha megtörtént a baj, az autósnak tudnia kell:

ha vadveszélyre figyelmeztető közlekedési táblával jelzett úton történik a gázolás, és a jelzést a sofőr figyelmen kívül hagyva gyorsan hajtott, legtöbbször nem fizet a biztosító.

Ha a vizsgálat bebizonyítja, hogy a jármű vezetője nem vétett a KRESZ szabályaival szemben, akkor a baleset helyszíne szerinti, területileg illetékes vadásztársaság kötelező vadkár-biztosítása fedezheti a kárt. Ha a figyelmeztető táblával nem jelzett útszakaszon történik a baleset, akkor automatikusan fizetnie kell a vadásztársaságnak, ezt megelőzendő a területek kezelői szinte minden veszélyes útszakaszra kérik a közút kezelőjét a tábla kihelyezésére.

Vaddisznókondákra kisebb, hegyaljai utak mentén lehet számítani, 8-25 egyedből álló csoport is keresztezheti az utat. A vaddisznók nem annyira veszélyesek, mint az őzek és a szarvasok, nem is annyira gyorsak, de arra számítani lehet, hogy több kisebb csoportban is áthaladhat a konda, érdemes az észlelésük után kicsit kivárni, s nem rögtön elindulni, ha már három malac átment az úton.

Fotó: Police. hu

A rendőrök szerint érdemes pár ezer forintos vadriasztó készüléket vásárolni. Ezek az ultrahangos berendezések ugyan nem nyújtanak száz százalékos biztonságot, a megzavarodott állatokat ez sem állítja meg, de ha az út mentén álldogáló, nyugodt őz vagy szarvas észleli a riasztó hangját, akkor azzal ellentétes irányba indul el, mivel zavarja őt a műszer által kiadott hang frekvenciája.

Augusztusi jó tanácsok

A rendőrség balesetmegelőzési-vezetéstechnikai szakértői a szabályok betartása mellett a következőket javasolják a sofőröknek augusztusra:

  • Aki vadat lát az út közelében, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat, és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
  • Ha valaki egy vadat észlel, számítson többre is! Ezek az állatok általában csoportokba verődnek.
  • Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, a vészfékezés segíthet, de nem szabad félrerántani a kormányt! Ha nincs más mód, kisebb a kár, az autóban ülők épségének, életének a kockázata a gázolásnál, mintha felborul vagy másik járművel ütközik az autó.
  • Vadveszélyre figyelmeztető úton mindenki lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadon élő állatokat.
  • A vadak párzási időszakában őzekre és szarvasokra lehet számítani a békési, jászsági, kiskunsági, hevesi, nyírségi, baranyai, somogyi utakon, az összes hegyi úton, sőt az ország egész területén!
  •  

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.