Az a DK-s fekete folt

Talán nincs minden rendben azzal a 2018-as tisztítótűzzel?

Franka Tibor
2020. 04. 19. 19:30
null
Vizsgálódhat az ügyészség a DK elnökének ügyében a bejelentés nyomán Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a hamisság és a csalás fél a vizsgálattól. Az igazság mindenkor szívesen fogadja. A DK szíves fogadtatás helyett, mégis torkaszakadtából kiabálja az ÁSZ vizsgálat zárultával: „Ég a ház! Segítség!”

Égett is, úgy másfél esztendeje, amikor valamiért és valahogyan kigyulladt a Gyurcsány-párt Teréz körúti irodája. A makulátlan üzletember, egyben pártelnök, most azzal érvel, hogy a hiányzó pénzügyi iratanyagok, az elektronikus adathordozók, illetve nyilvántartások megsemmisültek. Ráadásul egytől-egyig, mert a tűz nem válogat. Elégett a DK-s múlt! És, ami így, vagy úgy, de már nincs, azt miért nem képes empátiával, megértéssel és jóindulattal kezelni az ÁSZ, vagyis: „Miért tett olyan megállapítást, mely szerint a párt gazdálkodásának törvényessége nem volt biztosított, és a kimutatásai nem mutattak valós képet a DK bevételeiről és kiadásairól.”

Miért nem hiszik el, hogy az egyetlen bizonyíték az a pártiroda helyén maradt fekete folt, – Mikszáth után az a brezinai – no meg a sötét, fekete korom. Mert a Domonkos László vezette számvevőszéknél is tudják, hogy a papír, az irat, a könyv még a legmasszívabb (párt)épületet is túléli, ha nem vetik a tűzre.

A pártigazgató Sebián-Petrovszki László zavarában, először pártállaminak nevezte az ÁSZ működését, mert büntetni és nem segíteni akar, aztán a kormányt vádolta meg azzal, hogy a járvány leple alatt akarja megszüntetni a legnagyobb ellenzéki párt állami támogatását. (Mindenki magából indul ki.) A vagdalkozó párt-pénzügyér végül hisztériában tört ki – talán, mert nyilvánosan vállalt meleg házaséletében gyakorta előfordulhat az ilyesmi –, és odáig ment, hogy „a kormány, ha a járványt és a válságot nem is, de a demokrácia maradványait és az ellenzéket biztosan felszámolná, ami csak banánköztársaságokban és illiberális demokráciákban fordulhat elő.”

Vajon miért kapkod, csapkod, sőt jajveszékel a DK-vezérkar, ha tényleg nincs sem hamisság, sem pedig csalás? Ha oldalukon az igazság, akkor szívesen fogadták volna a számvevőket, hiszen törvényi előírások alapján végzik hét párt – közte a DK – 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését, elsősorban a közpénzből történő gazdálkodás tekintetében, a jogállami normáknak megfelelően. Tiszta beszéd! – Horváth Bálint számvevőszéki kommunikációs vezető szájából hangzott el, válaszul Gyurcsányék támadó magyarázkodásaira. A hiányosságokat feltáró vizsgálat írásos anyagát meg is küldték a DK-nak észrevételezésre, amit Gyurcsány meg is tett. Válaszát a vizsgálatot végzők most értékelik, ezt követően néhány héten belül kerülhet majd nyilvánosság elé.

Akkor miért verik máris félre a harangot? Kiáltanak ismét reccsenve lángoló deszkapalánkot? Talán, mert nincs minden rendben azzal a 2018-as tisztítótűzzel? Nem égett el tökéletesen a múlt? A mi lelkünkben bizonyosan nem, bennünk a mai napig mély sebeket hagyott. Az egykori MSZMP-ből, aztán az MSZP-ből, részben pedig az SZDSZ-ből összeverődött mai DK-s alakulat sem tud, vagy akar törvényesen működni, akárcsak „neves” elődei? Elegendő emlékezni olyan párt-pénzügyér elvtársaikra, mint például Kiss Péter, aztán a malomipari mágnás Máté László, a salgótarjáni szupergazdag Boldvai László, a zsurki „vodkagyáros” Baja Ferenc, az SZDSZ eltűnésével eltűnt félmilliárd, vagy a több százmilliót külföldön parkoltató Simon Gábor, legújabban pedig, – idő előtti siránkozásából ítélve – a Demokratikus Koalíció.

Régi mondás szerint, a fa levelei mindig visszahullanak a gyökereihez. Újabban így, vagy úgy, de a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd is ennek a fának a gyökereihez hullatja a leveleit. Véletlen vagy sem, de mindhárman szintén fennakadtak a pártok törvény által kötelezően előírt párt-gazdálkodási rostáján. A DK esetében is odavezethetnek a most befejeződött vizsgálat megállapításai, hogy az állami, azaz „közpénzes” támogatását, jogszerűtlen felhasználás miatt részben, vagy egészben elveszítheti.

Ha így lesz, legfeljebb nekiroskadnak oszlopos elnöküknek, irgum-burgum bárónak, meg az ő kedvesének, megmondó Klárika széles vállának. Ezt követően pedig kényszerűen belehajolnak a milliárdos családi pénzesládába, és – akár az adócsalással vádolt Czeglédy Csabát – talpra állítják az egész pereputtyot, legalábbis anyagilag.

Mert a múlt, az éghetetlen.

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.